Eveniment

Guvernul a rămas cu banii în buzunar pentru că nu a ştiut să-i cheltuiască

Victor Ponta: După Germania, suntem cei mai disciplinaţi bugetari. Foto: gov.ro

Victor Ponta: După Germania, suntem cei mai disciplinaţi bugetari. Foto: gov.ro

Autor: Iulian Anghel

29.01.2015, 00:02 549

Guvernul a gâtuit de-a lungul anului cheltuielile cu investiţiile ca să constate, la finalul anului, că a rămas cu banii în buzunar.

Deficitul bugetar la sfârşitul anului este de 1,85% din PIB, faţă de un deficit de 2,2% din PIB prevăzut în legea bugetului pe 2014 şi ajustat apoi la 1,98% din PIB. Anunţul a fost făcut ieri de premierul Victor Ponta înainte ca Finanţele să publice execuţia bugetară pe 2014 care va arăta cum au fost veniturile, cheltuielile şi deficitul în anul care a trecut.

Deficitul de 1,85% din PIB a fost realizat într-o singură lună, în decembrie, întrucât la 11 luni acesta a fost unul extrem de mic, de 0,04% din PIB (248 mil. lei). Aceasta înseamnă că, la un PIB estimat în 2014 de 647 mi­liarde de lei, guvernul a chel­tuit în decembrie în jur de 12 miliarde de lei. Execuţia buge­tară la decembrie va arăta pe ce s-au dus aceşti bani. La 11 luni cheltuielile de capital (investiţii din buget) au fost de 12,1 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei sub cele din perioada simi­lară a lui 2013, adică un minus de 13,9%. Însă în perioada de iarnă nu se fac investiţii în infrastructură, din cauza vremii. În aceeaşi perioadă, cheltuielile cu bunurile şi serviciile au avansat cu 0,7% faţă de ianuarie – noiembrie 2013, iar cele destinate programelor dezvoltate cu fonduri UE au crescut cu 5%. Veniturile totale au crescut cu 6,8%, iar cheltuielile cu 1,5%.

„Deja am primit prima veste bună, ANAF şi ministrul de finanţe mi-au confirmat că şi în luna ianuarie avem încasări bugetare mai mari decât erau previzionate în plan. Vestea mai puţin bună este că nu am făcut 1,97% din PIB deficit, ci am făcut 1,85%. Deci, suntem, după Germania, cei mai disciplinaţi bugetari, dar banii ăia trebuie să-i cheltuim în continuare“, le-a spus ieri miniştrilor săi premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

În urmă cu două săptămâni, minitrul finanţelor Darius Vâlcov a anunţat că, potrivit datelor preliminare, bugetul general consolidat a închis anul trecut cu un deficit de 1,98% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO