Eveniment

Guvernul Ciolacu inventează taxe pentru companii în timp ce stă cu medalia de aur în UE la gât pentru neîncasarea de TVA. 9 mld. euro este deficitul de încasare de TVA în România, adică diferenţa dintre cât ar trebui să încaseze guvernul şi cât încasează efectiv

Guvernul Ciolacu inventează taxe pentru companii în...

Autor: Răzvan Botea

26.10.2023, 00:08 17023

4 mld. euro este derapajul bugetar pe care guvernul se chinuie să îl redreseze cu taxe noi pentru business.

Aproape 9 miliarde de euro putea statul român să încaseze în plus din TVA, cea mai importantă taxă pentru bugetul de stat, arată cele mai recente cifre ale Comisiei Europene. Gap-ul de TVA, adică diferenţa între cât ar fi putut guvernul să încaseze din TVA şi cât a încasat efectiv, este de 37% în România, de departe cel mai mare din Uniunea Europeană.

Cifrele de la Comisia Europeană vin şi într-un context în care pe masa preşedin­telui, pentru promulgare, se află pachetul de taxe noi şi creşteri de taxe aprobat de guvernul condus de coaliţia PSD-PNL. Este vorba de un pachet masiv de taxe care, conform spuselor celor direct afectaţi, nu va lăsa niciun colţ de business neafectat.

Deficitul de TVA nu este doar cel mai mare din UE, dar la distanţă de ţara clasată pe locul doi: Grecia, care înregistrează un decalaj cu 10 puncte procentuale mai mic decât al României. Să sperăm că anul viitor programele implementate sau în curs de implementare ale ANAF, precum e-factura, casele de marcat electronice, SAF-T, vor furniza suficiente date relevante autorită­ţilor pentru a le sprijini în identificarea zonelor de evaziune sau de neconformare la plata TVA“, spune Daniel Anghel, partener şi liderul practicii de servicii fiscale şi juridice la PwC România.


Cotele de TVA care se aplică în România:

► 19% cota standard

► 9% cotă redusă pentru medicamente, proteze,  servicii de catering sau restaurant, îngrăşăminte etc.

► 5% cotă redusă pentru manuale, reviste, servicii hoteliere, case mai ieftine de 120.000 de euro (până la 1 ianuarie 2024) etc.


Cu toate acestea, guvernul are la dispoziţie de aproape doi ani în timp real datele care curg zi de zi prin casele de marcat cu jurnal electronic. Nu este clar care a fost impactul pozitiv pentru încasările din TVA, în condiţiile în care avansul veniturilor din TVA la opt luni din 2023 este sub inflaţie.

Cu cât preţurile cresc, cu atât TVA-ul aplicat este mai mare, însă guvernul nu a reuşit să colecteze aceste venituri în plus: creşterile de preţuri au fost, în medie, mai mari de 10%, iar avansul încasărilor din TVA a fost de 9%.

În schimb, guvernul acoperă derapajele bugetare cu creşteri de taxe şi inventează taxe noi pentru business. Preşedintele Klaus Iohannis are în acest moment pe masă, pentru promulgare, pachetul de măsuri fiscal-bugetare: cea mai de amploare schimbare fiscală de la Revoluţie încoace, care ar aduce în 2024 sub 4 mld. euro, adică mai puţin de jumătate din nerealizările de încasare de TVA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO