Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta de modificare aCodului fiscal care va fi promovat, cel mai probabil, odata cuangajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, mai multeimpozite vor fi introduse, insa nu este clar deocamdata cate dintreele vor deveni si litera de lege.
Potrivit expunerii de motive a documentului citat, Guvernulestimeaza ca va obtine in semestrul II al lui 2010 venituribugetare de 855 milioane lei (205 mil. euro) din introducerea unorimpozite, incasarile pentru anul viitor din aceasta sursa fiindprognozate la 1,76 miliarde lei (404 mil. euro).
"Asistam deja la a patra modificare a Codului fiscal in anul2010, ceea ce «ajuta» mediul de afaceri sa isi dea obstesculsfarsit. Constatam cu totii ca proiectul de restructurare acheltuielilor bugetare a esuat si ca are loc o crestere masiva aimpozitelor precum si a bazei de impozitare. Urmeaza includereatuturor veniturilor persoanelor fizice in baza de calcul acontributiei pentru pensii, pentru ca sa avem o majorare in termenireali a cotei de impunere a muncii", comenteaza Emilian Duca, TaxPartner la firma BDO Conti Tax Advisors.
Concesii minime
Guvernul a aprobat aseara scrisoarea de intentie catre FMI, carecontine masurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Potrivitpremierului Emil Boc, Guvernul isi va asuma raspunderea in fataParlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul vacontine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doileaproiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiuluicontributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate.
Guvernul nu a facut decat concesii minime. Astfel, toatesalariile bugetare si pensiile vor fi diminuate de Guvern -salariile cu 25%, iar pensiile cu 15% - fara a scadea insa subnivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv subpensia sociala minima garantata de 350 lei.
Insa venitul minim garantat va fi restrans si destinat doarpersoanelor aflate in situatii financiare dificile, potrivitpremierului. Premierul spune ca masura este valabila pana la fineleanului, urmand ca, in 2011, situatia sa fie reglementata prin legeabugetului, cea a salarizarii unitare si a pensiilor.
In privinta introducerii unor impozite, estimarile de veniturisunt incluse in expunerea de motive a unei ordonante de urgenta demodificare a Codului fiscal.
Astfel, vor fi impozitate tichetele de masa (un plus de incasariestimat la 345 de milioane lei (85 mil. euro) pe sase luni din2010.
Nu scapa de impozitare nici tichetele cadou, proiectul citatprevazand venituri pana in 2013 de 236 de milioane de lei.
Angajatorii vor renunta la tichete de masa
"Sigur ca intr-o abordare strict matematica, taxarea tichetelorde masa si a tichetelor cadou poate fi interpretata ca o masuramenita sa creasca incasarile bugetare. Daca o astfel de masura insava aduce costuri suplimentare angajatorilor de exemplu, foarteprobabil ca acestia din urma vor renunta la acordarea unor astfelde avantaje si, implicit, efectele masurii nu vor fi celeestimate", crede Alina Timofti, partner al NNDKP Tax AdvisoryServices.
Impozitarea tichetelor (de masa si cadou, de vacanta... etc.) vaavea ca si consecinta imediata cresterea platilor la negru si altisomeri.
Cred ca ar fi o idee nefericita daca acestea ar fi supuse si CASpentru ca aceasta inseamna, practic, desfiintarea companiilor caredistribuie aceste produse", comenteaza Emilian Duca.
Alte venituri de 1,56 miliarde lei (357 mil. euro), pana in2013, sunt prognozate de Guvern din impozitarea dobanzilor ladepozitele la vedere/conturi curente si la termen.
Prin aplicarea cotei unice si la castigurile din tranzactii pepiata de capital, Guvernul anticipeaza venituri totale de aproape1,1 miliarde de lei (265 de milioane euro) pana in 2013 - 145 demilioane de lei (45 de milioane de euro) in 2010.
"Impozitarea dobanzilor la depozite, in conditiile in careacestea sunt in cadere libera, este "bomboana de pe coliva"incurajarii economisirii in Romania. Cred ca aceasta este o masuraantieconomica, iar asteptarile de a incasa sume suplimentarereprezinta deja vise", spune Duca.
Impozite mai mari si pentru cladiri
Persoanele care detin in proprietate doua sau mai multe locuintecare nu sunt inchiriate vor fi impozitate suplimentar fata deactualele impuneri, cu 30% pentru prima cladire in afara celei dedomiciliu, cu 100% pentru a doua cladire si cu 200% pentru a treiasi urmatoarele in afara domiciliului, Guvernul prevazand veniturisuplimentare pana in 2013 de 351 mil. lei (83 mil. euro).
"O astfel de masura nu este neaparat de natura sa echilibrezebugetul de stat in privinta incasarilor pentru ca nu trebuie sauitam ca statisticile arata ca cel putin 65-70% din populatiaRomaniei traieste in saracie si nicidecum nu dispune de proprietatimultiple", crede Alina Timofti.
Proiectul prevede si impozitarea veniturilor din salarii caurmare a activitatii de creare programe pentru calculator, cu oestimare a veniturilor totale de 228 de milioane de lei (54 demilioane de euro) pana in anul 2013.
Insa aici lucruile nu sunt clare. Varujan Pambuccian, membru alComisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor a CamereiDeputatilor, a declarat pentru ZF ca facilitatile fiscale pentruprogramatorii IT nu vor fi desfiintate.
El declarase anterior ca va discuta cu premierul Emil Boc siministrul de finante Sebastian Vladescu pentru ca aceasta masura sanu fie adoptata. La randul sau, Liviu Dragan, presedinteleAsociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), adeclarat ca programatorii vor beneficia in continuare de scutireade la plata impozitului pe venit.
Din reducerea de la 40% la 20% a cotelor de cheltuieli forfetarela stabilirea venitului net din drepturi de proprietateintelectuala vor fi obtinute venituri estimate la 81,5 milioane delei (19 milioane de euro) pana in 2013.
"Diminuarea cotei forfetare privind drepturile de autorreprezinta un prim pas spre eliminarea acestei facilitati carepriveste creatia intelectuala", spune Duca.
Codul fiscal se modifica astfel:
- Veniturile din depozitele bancare la vedere vor fi impozitatecu 16%
- Veniturile din transferurile titlurilor de valoare vor fiimpozitate cu 16%
- Cota de impunere anticipata a tranzactiilor valutare semajoreaza de la 1 la 10%
- Se elimina plafonul de venit neimpozabil de 600 de lei lajocurile de noroc si cota de impunere a acestor venituri se unificala 25%.
- Impozitarea veniturilor nerezidentilor obtinute din dobanzi ladepozitele la vedere precum si a veniturilor obtinute denerezidenti din Romania din transferul instrumentelor financiarederivate
- Cota de impunere pentru castiguri din jocuri de noroc semareste de la 20% la 25%.
- Impozitele pe cladiri platite de persoanele fizice care detinmai multe locuinte se majoreaza dupa cum urmeaza: cu 30% pentruprima cladire in afara celei de la adresa de domiciliul, cu 100%pentru cea de-a doua cladire in afara adresei de domiciliu, cu 200%pentru cea de-a treia cladire.
Care sunt masurile din scrisoarea catre FMI
- Salariile, indemnizatiile, sporurile se taie cu 25%
- Salariul minim va fi de 600 de lei
- Nu se mai contracteaza bilete de odihna
- Pensiile din sistemul public se reduc cu 15%
- Pensia minima ramane de 350 de lei
- Salariile platite potrivit unor legi "speciale" se reduc cu15%
- Pensiile "speciale" nu se mai platesc, ajungandu-se la nivelulpensiilor normale
- Pensiile militare se diminueaza cu 15%
- Indemnizatia de somaj scade cu 15%
- Nu se mai dau salarii compensatorii pentru concedierilecolective angajatilor din MApN, Romsilva, societatile nationale siregii, SNCFR
- Cei care primesc acum salarii compensatorii vor primi cu 15%mai putin de la 1 iunie
- Se reduc cu 25% alocatiile pentru copii si pentru familiimonoparentale
- Indemnizatia pentru mame va fi redusa cu 15% Suma minimaplatita va fi de 600 de lei
- Tinerii casatoriti nu vor mai primi 200 de euro
- Renta viagera agricola se reduce cu 25%
- Indemnizatiile membrilor Academiei se reduc cu 15%
- Rentele viagere ale sportivilor se reduc cu 25%
- Facilitatile pensionarilor, elevilor, studentilor siprofesorilor pe transportul intern, auto, CFR, autobuze si metrouvor fi anulate
- Facilitatile fiscale acordate IT-istilor vor fi anulate
- Tichetele de masa, cadou, cresa, de vacanta vor fi incluse inveniturile salariale si impozitate
- Platile compensatorii vor fi impozitate