Eveniment

Guvernul PSD a aprobat rectificarea bugetară fără să mai aştepte acordul preşedintelui Klaus Iohannis

Guvernul PSD a aprobat rectificarea bugetară fără să mai aştepte acordul preşedintelui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis o invitase pe premierul Viorica Dăncilă, ieri, la discuţii pe marginea bugetului, dar şefa guvernului este în Spania şi, oricum, discuţia devenise fără obiect, de vreme ce executivul a aprobat deja rectificarea

Autor: Iulian Anghel

06.09.2018, 00:05 487

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri rectificarea bugetară, fără să mai aştepte avizul CSAT pe proiectul rectificării, pentru bugetele instituţiilor din domeniul apărării.  În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că guvernul forţează limitele Constituţiei şi a cerut Avocatului Popo­rului să sesizeze Curtea Consti­tuţională în privinţa ordonanţei de rectificare a bugetului de stat pe 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis o invitase pe premierul Viorica Dăncilă, astăzi, la discuţii pe marginea bugetului, dar şefa guvernului este în Spania şi, oricum, discuţia devenise fără obiect, de vreme ce executivul a aprobat deja rectificarea.

Preşedintele reproşase guvernului că a tăiat, fără motiv, bugetele instituţiilor cu atribuţii în apărare - 145 mil. lei, în total -  şi, marţi, a suspendat şedinţa CSAT în care s-a discutat rectificarea bugetară, cerând un alt proiect. Guvernul a decis însă că este suficient că a cerut, formal, avizul CSAT pentru bugetul instituţiilor cu atribuţii în apărare şi că nu este nevoie de aprobarea preşedintelui pentru proiect. Acest gest duce pe noi culmi disputa dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni.

Potrivit ordonanţei de urgenţă de rectificare bugetară, veniturile buge­tului general consolidat (BGC) se ma­jo­rea­ză, pe sold, cu 8,8 miliarde de lei lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 9,9 mld. lei. Practic, însă, veniturile to­ta­le estimate ale BGC cresc cu 2,8 mld. de lei, iar cheltuielile cu tot atât.

În august, o primă variantă de rectificare reducea estimarea de ve­ni­turi din TVA cu 2,1 mld. lei, iar veni­turile din accize cu 900 mil. lei. În va­rianta aprobată ieri, faţă de varianta din august, estimările de venituri din TVA cresc cu 2,1 mld. lei, iar cele din accize cu 900 mil. lei, ceea ce înseamnă că se revine la varianta iniţială a bugetului.

Doar că acea variantă era construită pe o creştere a veniturilor din TVA de 15% comparativ cu 2017. La şapte luni, creşterea a fost de 10%.

„Comentând prima variantă de rectificare, noi am spus că reducerea prevăzută la TVA nu este suficientă. Acum s-a revenit la varianta iniţială. Dar este clar că, de vreme ce la şapte luni creşterea a fost de sub 10%, nu mai poţi, în patru luni, să colectezi astfel încât să ajungi, la final de an, la o creştere de 15%“, comentează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, instituţie care trebuie, prin lege, să-şi dea avizul asupra proiectelor cu impact fiscal-bugetar.

Având în vedere aceste lucruri, „Consiliul Fiscal evaluează în creştere riscurile la adresa ţintei de deficit asumate în proiectul de rectificare bugetară (2,97% din PIB, nemodificat faţă de prevederile anterioare –

n. red.), conturându-se, caeteris pa­ribus (în condiţiile păstrării cadrului fiscal bugetar actual), perspectiva unei depăşiri a acesteia cu circa 6 mld. lei“, arată raportul asupra rectificării publicat de Consiliul Fiscal.î

 

Ce tăieri de sume la rectificare l-au supărat pe preşedintele Klaus Iohannis:

♦  Serviciul Român de Informaţii:
-113 mil. lei

♦ Serviciul de Informaţii Externe:
- 2,8 mil. lei

♦ Serviciul de Pază şi Protecţie:
- 15 mil. lei

♦ Serviciul de Telecomunicaţii Speciale:
-14,2 mil. lei

♦ Administraţia Prezidenţială:
- 11,1 mil. lei

AFACERI DE LA ZERO