Eveniment

Guvernul schimbă Legea gazelor timp de nouă luni pentru a menţine preţurile la populaţie

Foto Shutterstock

Guvernul schimbă Legea gazelor timp de nouă luni pentru a menţine preţurile la populaţie

Autor: Roxana Petrescu

16.06.2011, 23:53 1018

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă prin careîncepând cu data de 1 iulie, pe o perioadă de nouă luni de zile, sevor produce anumite derogări de la Legea gazelor 351/2004, astfelîncât în această perioadă consumatorii casnici vor beneficia depreţuri constante la gazele naturale.

"Începând cu data de 01 iulie 2011, prin derogare de laprevederile articolului 98, aliniatul (3), articolul 100 aliniatul5 din Legea gazelor nr. 315/2004, pentru consumatorii casnici şiproducătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gazenaturale utilizată la producerea de energie termică în centralelede cogenerare şi în centralele termice destinată consumuluipopulaţiei, furnizarea gazelor naturale se realizează în condiţiilestabilirii pentru o perioadă de nouă luni a unei structuri deamestec import-intern în care ponderea cantităţilor de gazenaturale din import în amestecul lunar de gaze naturale să fieastfel stabilită încât pentru consumatorii menţionaţi mai sus înperioada respectivă preţurile finale reglementate să rămânăconstante", se arată în textul ordonanţei de urgenţă aprobate ieride guvern.

Potrivit Legii gazelor nr. 315/2004, prin articolele invocate detextul ordonanţei de urgenţă sunt interzise orice practici careutilizează sistemele de preţuri şi tarife ca instrumente depro­tecţie socială şi/sau pentru sub­ven­ţio­narea directă sauindirectă a consumatorilor.

"Asigurarea de către stat a unui anumit nivel de protecţiesocială pentru unele categorii de consumatori se va realiza prinacordarea de subvenţii sau de ajutoare direct acestora. Siste­mulde preţuri şi tarife conduce la realizarea unei pieţe moderne şicompetitive a gazelor natu­rale", se arată în aliniatul 3 alarticolului 98 din Legea ga­zelor.

În articolul 100 aliniatul 5 se spune că "pentru acoperireanecesarului de gaze naturale, toţi consumatorii au dreptul de a fialimentaţi cu gaze naturale în aceeaşi structură intern/import asurselor. Pentru piaţa reglementată, asigurarea în aceastăstructură a cantităţilor de gaze naturale se realizează de cătrefurnizorii licenţiaţi, aceştia având acces nediscriminatoriu lasursele interne de gaze naturale".

În mod normal, orice consumator de gaze naturale din Româniaeste alimentat prin intermediul unui coş format din gaze produselocal şi gaze importate din Rusia. Prin aprobarea acestei ordonanţede urgenţă, Guvernul a decis formarea unui coş de gaze exclusivdestinat consumatorilor casnici, care să fie alimentat proponderentcu gaze produse de Romgaz şi Petrom, de două ori mai ieftine faţăde cele din Rusia. Practic, acest lucru va duce la creşteri de preţpentru consumatorii industriali care vor fi alimentaţi cu un coş degaze în care pon­derea importurilor din Rusia va fi mai mare.

"Una dintre măsurile cu efect imediat o constituie crea­rea uneinoi structuri aferente amestecului de gaze exclusiv pentruconsumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numaipentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea deenergie termică destinată consumului populaţiei, structură în careponderea de gaze naturale din producţie internă va fi diferită destructura amestecului gazelor naturale destinată celorlalţiconsumatori de pe piaţa reglementată de gaze naturale", se arată înnota de fundamentare o ordonanţei de urgenţă aprobate ieri deguvern prin care practic se creează două coşuri de gaze naturalepentru două categorii diferite de consumatori.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniulEnergiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, spune că decizia a fost luatăastfel încât populaţia să treacă iarna 2011-2012.

"Guvernul a decis să ajute populaţia în perioada de criză. Îndecembrie de exemplu, coşul pentru populaţie va fi format înprocent de 100% din gaze produse local. Producătorii de energietermică beneficiază de acest ajutor astfel încât să fie protejaţide fenomenul debranşărilor", a declarat Plaveti, care nu a precizatcu cât se vor scumpi gazele pentru industrie.

Potrivit datelor ANRE în primele şase luni ale anului,importurile de gaze au reprezentat 26% din consumul naţional. Înprimele patru luni ale anului, preţul pe mia de metri cubi de gazeimportate din Rusia a fost de circa 404 dolari. Pentru producătoriilocali, preţul mediu recomandat de ANRE a fost în primele trei luniale anului de circa 160 de dolari pe mia de metri cubi.

În textul ordonanţei se arată că dupe expirarea perioadei denouă luni "furnizarea gazelor naturale se va realiza în condiţiilestabilirii de către Autoritatea Naţională de Reglementare îndomeniul Energiei, a unei structuri de amestec import-intern degaze naturale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO