Eveniment

Guvernul vede în PPP un motor de creştere în 2012, dar investitorii întârzie

Guvernul vede în PPP un motor de creştere în 2012, dar investitorii întârzie

Emil Boc, prim-ministrul României: Principalele motoare sunt investiţiile pe care guvernul le va asigura şi care vor fi cu 500 de milioane de euro mai mari în 2012 decât în 2011, fondurile europene, unde contăm pe cel puţin 6 miliarde de euro în 2012 cheltuiţi şi implementaţi, şi cadrul pentru parteneriatele public-private, care face parte din strategia economică.

Autor: Roxana Petrescu

21.12.2011, 00:05 379

Investiţiile realizate în parteneriat public-privat (PPP) ar urma să fie unul dintre motoarele de creştere economică în 2012, alături de fondurile europene şi de banii alocaţi din bugetul de stat. Guvernul spune că legislaţia privind PPP-urile este finalizată, regimul fiscal este atractiv, economia României este stabilă, aşa că investitorii nu ar trebui să se ferească de astfel de proiecte. În realitate însă, proiectele propuse de guvern, multe dintre ele datând dinainte de Revoluţie, se confruntă cu probleme de atractivitate în ciuda contextului optimist expus de autorităţi.

"România contează pe o creştere economică de 2,1% în 2012. Principalele motoare sunt investiţiile pe care guvernul le va asigura şi care vor fi cu 500 de milioane de euro mai mari ca în 2011, fondurile europene, unde contăm pe cel puţin 6 miliarde de euro în 2012 cheltuiţi şi implementaţi, şi cadrul pentru parteneriatele public-private, care face parte din strategia economică", a declarat primul-ministru Emil Boc. Până acum România a atras definitiv circa 700 de milioane de euro din fondurile europene puse la dispoziţie, iar singurul proiect care ar fi trebuit realizat, cum se convenise, în parteneriat public privat, autostrada Comarnic-Braşov, a eşuat.

Boc a precizat la o conferinţă Forum Invest că pe lista guvernului se află 20 de proiecte care se pot realiza în parteneriat public-privat din domenii precum energie, transporturi sau sănătate. Premierul a menţionat proiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor 3 şi 4 al centralei nucleare de la Cernavodă ca posibilă investiţie care se poate realiza în parteneriat public-privat. Problema este că în ciuda optimismului afişat de autorităţi, până la data limită pentru primirea ofertelor angajante, 15 decembrie, nu venise niciun investitor, aşă că statul nu a avut altă posibilitate decât să prelungească perioada de depunere a ofertelor cu încă trei luni. Această goană pentru aducerea de noi investitori la reactoarele de la Cernavodă vine după ce patru dintre cele şase grupuri interesate iniţial de această investiţie au decis să renunţe la proiect.

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti de un miliard de euro este un alt exemplu dat de Emil Boc pentru investiţii în parteneriat public-privat. Deşi în mai cei implicaţi în acest proiect spuneau că sunt 10 firme interesate şi că în ianuarie 2012 trebuie selectaţi investiorii pentru ca în februarie să fie înregistrată compania de proiect, Boc a lansat acum un nou termen.

"În primăvară vom selecta investitorul", a mai precizat premierul.

În afară de amânările suferite de majoritatea investiţiilor, problema identificării surselor de finanţare este un alt obstacol peste care trebuie să treacă proiectele care ar trebui realizate în parteneriat public-privat.

"Sunt puţine cazuri de succes şi nu numai în România, ci în toată Europa Centrală şi de Est", a precizat la rândul său Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank.

Dincolo de energie, Boc a enumerat o serie întreagă de proiecte care datează de decenii, cum ar fi canalul de irigaţie Siret-Bărăgan sau canalul Dunăre-Bucureşti.

"România are asigurat un cadru stabil şi predictibil pentru investiţii. Va exista furtună economică şi în 2012, nu spun că nu vom fi afectaţi, dar suntem mai bine pregătiţi să rezistăm. Nu vom modifica în 2012 vreo taxă majoră. Deja sunt interesaţi investitori din zona Golfului sau din Coreea de proiectele noastre", a mai spus premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO