Eveniment

Hossu: Consiliul tripartit de dialog social stabileşte săptămâna viitoare salariul minim pe economie

Autor: Mediafax

10.01.2013, 00:00 108

Consiliul tripartit pentru dialog social va fi convocat săptămâna viitoare pentru stabilirea salariului minim pe economie garantat în plată în 2013, a declarat, miercuri, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, atrăgând atenţia că aproximativ două milioane de salariaţi sunt şi asistaţi social.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că sindicatele au avut o primă întâlnire cu ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, în cadrul căreia au susţinut necesitatea majorării salariului minim pe economie la 850 de lei.

"Oferta Guvernului rămâne în continuare 800 de lei, dar nu va rezolva problemele. Săptămâna viitoare va fi convocat Consiliul tripartit de dialog social, pentru a ne pune de acord asupra acestei chestiuni", a mai spus Hossu.

El a adăugat că sindicaliştii susţin necesitatea majorării salariului minim la 850 de lei deoarece aproximativ două milioane dintre cel 4,3 milioane de salariaţi plătitori de taxe şi impozite beneficiază de asistenţă socială din partea statului, toţi fiind remuneraţi în zona salariului minim.

Liderul sindical a mai precizat că din cauza nivelului foarte scăzut al salariului minim s-a ajuns la o importantă fraudă fiscală, în piaţa muncii, de aproximativ 15 la sută din PIB. "Raportul dintre salariul minim şi salariul mediu ar trebui să fie de 60 la sută, sau 50 la sută în condiţiile economice actuale. La noi este de aproximativ 32 la sută", a mai spus Bogdan Hossu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO