Eveniment

IFC: Romania va avea crestere economica negativa

16.03.2009, 19:05 30

Romania va raporta in acest an o crestere economica negativa, insa amploarea acesteia va depinde de politicile implementate de Guvern si BNR, in contextul in care costul iesirii din criza actuala ar putea fi mai mic decat in alte state, considera seful misiunii IFC in Romania, Ana Maria Mihaescu.

"Cred ca Romania va avea crestere economica negativa in acest an. Nivelul cresterii economice din 2009 va depinde de coerenta politicilor adoptate", a declarat ieri Mihaescu. Ea a evitat sa se pronunte asupra politicilor care ar trebui implementate de autoritatile romane. Pe de alta parte, oficialul International Financial Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, considera ca Romania poate fi un "succes story" din punct de vedere al iesirii din contextul actual.
"Din analizele noastre, focalizate pe capacitatea sectorului real de a-si reveni, consideram ca in Romania costul iesirii din criza va fi mai mic decat in alte state, daca va exista o buna colaborare intre Guvern si banca centrala", a mai aratat Mihaescu.
Ea a mai spus ca este clar ca exista un gol de finantare si ca o decizie pentru finantarea acestuia trebuie luata repede, indiferent de sursa fondurilor. Mihaescu a evitat sa dea detalii privind sursa finantarilor si valoarea acestora. BEI, BERD si Banca Mondiala au lansat, la finele lunii februarie, un program coordonat, pe doi ani, in valoare de pana la 25 de miliarde de euro, destinat bancilor si companiilor din Europa Centrala si de Est.
Mihaescu a afirmat ca acest program de finantare va fi orientat catre tarile in care iesirea din criza este mai usoara, printre care se afla si Romania.
Saptamana trecuta, ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca vede o crestere economica in acest an situata intre -1% si 1,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO