Eveniment

IMM au cerut finantari nerambursabile de 84 mil. euro pentru modernizare

11.06.2008, 19:38 24

Intreprinzatorii mici si mijlocii au depus peste 600 de proiecte pentru a obtine finantare europeana nerambursabila in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice, solicitarile depasind cu 44 de milioane de euro suma alocata, potrivit Ministerului pentru IMM.
Pentru acest an, pentru cele trei masuri ale programului, sunt alocate 100 mil. euro, proiectele depuse urmand sa fie finantate in ordinea depunerii sau dupa o evaluare a ministerului. In total, valoarea proiectelor depuse este de circa 335 mil. euro, dar finantarea nu acopera integral costul proiectelor, acordandu-se pentru anumite proportii.
Procedura de acordare a finantarii nerambursabile prevede ca intreprinzatorii sa se inscrie online pe site-ul Ministerului pentru IMM, iar in termen de trei zile de la inregistrare sunt obligati sa depuna dosarele la Oficiile Teritoriale sau la sediul ministerului. "Daca vorbim de cererile depuse pe site, putem spune ca bugetele pentru investitii mici si mari au fost depasite", a spus Laura Marusca, directorul general adjunct al Directiei Generale pentru IMM, Comert Interior si Cooperatie din cadrul ministerului. Cele mai multe cereri, respectiv 464, cu o valoare de peste 165 de mil. de euro au fost depuse online pentru investitii mici, solicitarea de finantare ridicandu-se la
84 mil. euro, a mai spus oficialul ministerului.
"Din acestea, doar 350 de IMM au depus efectiv dosarele la sediile Oficiilor Teritoriale sau la sediul ministerului, solicitarile de finantare nerambursabila a acestora ridicandu-se la peste 66 mil. euro", spune Marusca.
Bugetul alocat pentru aceasta categorie este de 62,6 mil. euro, finantarea putand fi acordata pentru achizitia de teren, constructia si modernizarea cladirilor, achizitia de instalatii, echipamente si mijloace de transport tehnologice legate de productie, brevete, licente si know-how.
Cele mai putine inscrieri online au fost pentru masura "Sprijin pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor prin servicii de consultanta", care are si cel mai mic buget alocat pentru acest an, 6,34 mil. euro. Din cele 77 de cereri inscrise, cu o valoare totala de
1,04 mil. euro, s-au depus pana pe 10 iunie, doar 35 de dosare.
Valoarea maxima a finantarii nerambursabile acordata pentru un proiect este de maximum 10.000 de euro, iar IMM pot sa solicite aceste fonduri pentru finantarea ideilor de afaceri.
Pentru investitiile mari, pentru care data de finalizare a depunerii cererilor este 1 august, doar jumatate din cele 78 de proiecte inscrise online, au fost depuse pana ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO