Eveniment

In 2006, cea mai mare majorare salariala din Europa

09.12.2005, 20:44 16

Multinationalele vor opera anul viitor in Romania cresteri salariale de 10%, nivel sub majorarea pe care o va inregistra salariul mediu net pe economie si cel al functionarilor publici.

Potrivit unui sondaj realizat de firma de serivicii in domeniul resurselor umane Towers Perrin, majorarea salariala pe care au prevazut-o in bugetele pentru anul viitor subsidiarele din Romania ale companiilor europene este cea mai mare de pe continent.

Pe locurile urmatoare se situeaza angajatii multinationalelor din Rusia ale caror salarii vor creste in medie cu 10%, cei din Turcia - 8%, precum si din Ungaria si Bulgaria, unde majorarea ar putea ajunge la 6,3%. Majorarea se va aplica la salariul de baza.

In ciuda faptului ca in Romania se va opera cea mai mare crestere salariala din Europa, nivelul acesteia se va situa sub cel cu care estimeaza autoritatile ca se va majora salariul mediu net pe economie si sub previziunile privind veniturile din administratia publica. Astfel, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru anul viitor un salariu mediu net de 228 de euro, cu 12,3% mai mult decat cel previzionat pentru acest an, iar salariile din administratia publica vor ajunge la 365 de euro (potrivit Legii bugetului), cu 18,8% peste nivelul actual.

In ceea ce priveste cresterea reala a veniturilor din multinationale, aceasta va fi de doar 3,9% avand in vedere faptul ca pentru 2006 este luata in calcul o inflatie de 6,5%. In cazul Turciei, majorarea salariala nici macar nu acopera inflatia care este estimata la 9,5%. Sondajul a mai relevat faptul ca de cresterea cu 10,4% vor beneficia persoanele care fac parte din executive si senior management, middle management, cat si personalul tehnic. Singura categorie profesionala din multinationalele din Romania pentru care nu exista date disponibile legate de cresterea venitului anul viitor este cea a muncitorilor.

Anul acesta, cei care ocupa pozitii de executive si senior management au castigt cu 10% mai mult decat in 2004, in timp ce personalul tehnic a avut venituri mai mari cu 10,5% fata de anul anterior. Pentru muncitori nu au existat date nici pentru anul acesta comparativ cu 2004.

In Ungaria insa, cresterea salariala prevazuta pentru muncitori se situeaza peste medie, acestia urmand sa castige cu 6,4% mai mult decat anul acesta. In cazul posturilor de senior management, majorarea este de 6,2%.

Pe ansamblu, datele sondajului, care a fost realizat in randul a peste 3.000 de companii din intreaga lume, arata ca 31% din firme au prevazute pentru 2006 cresteri salariale mai mari decat cele operate anul acesta, in timp ce 43% din companii pregatesc majorari salariale similare.

Numai o cincime din firme anunta cresteri salariale mai mici decat in 2005.

Cele mai mici cresteri salariale sunt prognozate pentru Elvetia, de maximum 3%, si Germania, de 3,2%, in timp ce grecii vor primi salarii mai mari cu cinci procente, iar polonezii cu 4,8%.

La aceleasi procente s-au gandit si multinationalele care opereaza in Canada si Statele Unite, angajatii acestora urmand sa primeasca salarii mai mari cu 3,4% (in conditiile unei inflatii de 2,9%), respectiv 3,8% (la o inflatie de 2,3%).

In SUA, pentru posturile de senior management este prevazuta o crestere peste medie, de 3,9%. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO