Eveniment

In lipsa comertului garantat, Primul Siloz va falimenta fermierii

22.07.2009, 19:10 23

Producatorii agricoli nu vor face fata unor credite, fie ele si mai accesibile, bazate pe garantii guvernamentale, ca in cazul programului Pimul Siloz, daca statul roman nu ii ajuta sa isi comercializeze produsele, potrivit Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM).

"Acordarea de credite prin garantii guvernamentale este doar primul pas spre relansarea productiei agricole care insa se va dovedi inutil si va duce la falimentarea multor producatori care nu isi vor putea achita ratele daca productia agricola nu va putea fi desfacuta pe piata interna si externa", a declarat pentru ZF Vasile Turcu, presedintele COMPIROM.

Reducerea taxelor si impozitelor pentru producatorii agricoli pentru ca acestia sa poata comercializa marfa la preturi mai mici si sa faca fata concurentei produselor din import ar putea sustine programul prin care agricultorii pot lua credite de la banci cu ajutorul unor certificate de garantare eliberate de depozitarii la care hotarasc sa isi depuna marfa.

"Produsele trebuie colectate si distribuite printr-un program 'Fabricat in Romania', care presupune si deschiderea unor magazine specializate pe marfa romaneasca. Profitul obtinut din comercializarea acestor produse va fi reinvestit in achizitionarea in continuare a marfurilor agricultorilor romani", crede Turcu.

Si majorarea taxelor vamale la importurile de produse agricole si alimentare din tarile non-UE, ar revitaliza comertul cu produse romanesti, iar incurajarea pietelor agricole traditionale in toate zonele tarii, ar incuraja producatorii mici si mijlocii, care detin cea mai mare suprafata agricola din Romania, sa participe la activitati comerciale fara a-si mai vinde produsele la negru ca pana acum. In prezent aproape 70% din produse sunt vandute de agricultori fara acte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO