Eveniment

În România s-au greşit licitaţii de 9,5 mld. de euro în 2010. Topul celor care s-au bătut să anuleze licitaţii

no title

Autor: Victor ROTARIU

07.03.2011, 21:42 59

Ţintele preferate ale contestaţiilor firmelor au fost PrimăriaBucureşti, Apele Române, Romsilva dar şi Compania Naţională deAutostrăzi şi Drumuri Naţionale.

În 2010 instituţiile statului au desfăşurat în mod greşit 2.047de licitaţii în valoare totală de 9,48 miliarde de euro, conformraportului anual al Consiliului Naţional de Soluţionare aContestaţiilor (CNSC). Cifra a rezultat în urma analizării de cătreCNSC a celor 6.562 de contestaţii depuse de firme având ca obiectfie rezultatul licitaţiilor fie documentaţia de atribuire.

În 603 cazuri din cele 2.047, abaterile instituţiilor respectivede la procedura legală de licitaţie au fost atât de mari încât s-adispus anularea lor. Valoarea totală a licitaţiilor contestate şiapoi anulate a fost de 2,72 miliarde de euro.
În mod normal, când în urma studierii contestaţiilor se constată căexistă abateri din partea instituţiei contractante, se iau măsuride refacere a documentaţiei. Faptul că 603 licitaţii au fostanulate integral înseamnă că dosarul şi procedura de licitaţie arfi trebuit modificate atât de mult încât singura soluţie a fostanularea procedurii. Din cele 6.562 de contestaţii depuse de cătreoperatorii economici privind licitaţiile publice, în 31% dintrecazuri (2.047 de dosare, inclusiv cele 603 care au dus la anularealicitaţiilor) aceştia au avut câştig de cauză, ceea ce înseamnă căinstituţia respectivă nu a respectat procedurile privindlicitaţiile din bani publici.

Numărul total al contestaţiilor depuse de firme a scăzut cu 789anul trecut, până la 7.867. Scăderea se datorează, după cum susţineCNSC, publicării în iulie a OUG 76/2010, care prevede că firmelecare depun contestaţie trebuie să depună o garanţie de 2% dinvaloarea licitaţiei, garanţie care este pierdută în momentul încare contestaţia este respinsă. "S-a observat o scădere aapetitului operatorilor economici de a formula contestaţii", dupăcum subliniază oficialii CNSC în raportul pe anul trecut.
Cele mai multe contestaţii, 4.849 din totalul de 7.867 (61,6%), auavut ca obiect rezultatul procedurii, celelalte 3.018 vizânddocumentaţia de atribuire. Citiţi mai mult desprevaloarea licitaţiilor anulate în România pewww.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO