Eveniment

În România, trei sferturi dintre facturi sunt plătite la timp, iar scadenţa medie de plată este de 17 zile

În România, trei sferturi dintre facturi sunt plătite...

Autor: Mediafax

15.10.2018, 00:05 127

În România, aproape trei sferturi (74%) dintre facturi sunt plătite la timp, pe când Croaţia este ţara din Europa de Est cu gradul cel mai mare de fac­turi plătite la timp (80%), arată un studiu reali­zat de Kantar TNS Infratest pentru EOS KSI România.

Punctualitatea românilor privind plata facturilor la timp a rămas neschimbată faţă de anul trecut, relevă studiul la care au participat 3.200 de companii din 17 ţări europene.

Companiile din Europa de Est înregistrează un trend pozitiv în ceea ce priveşte facturile neîncasate sau plătite cu întârziere, cea mai semnificativă scădere fiind în Rusia, unde acum doar 5% din facturi sunt neîncasate sau plătite cu întârzire (26% în 2017). În prezent în Europa de Est o factură din cinci (22%) nu este plătită la timp.

Companiile din România sunt nevoite să aştepte în medie 17 zile pentru plată unei facturi scadente, valoare similară cu anul trecut. Com­paniile sunt mai optimiste decât în 2017 cu privire la îmbunătăţirea comportamentului de plată al propriilor clienţi în următorii doi ani, 20,2% din companii afirmând acest lucru (16% în 2017). Din cauza întârzierilor în procesul de plată, cele mai multe companii din România se plâng de redu­cerea profitului (59%) şi de lipsă de lichidităţi (42%), iar 17% spun că duc o luptă pentru supra­vieţuire (14% - media Europei de Est).

Companiile din România consideră că principalele cauze pentru comportamentul de plată defectuos al clienţilor persoane juridice (B2B) sunt neîncasarea plăţilor de la propriii clienţi (74%), precum şi utilizarea liniilor de credit de la furnizori (66%). Lipsa temporară a lichidităţilor reprezintă cel mai important motiv pentru care consumatorii persoane fizice plătesc facturile cu întârziere sau nu le plătesc deloc. Un procent destul de mare de per­soane declară că nu-şi plătesc facturile intenţionat. „Termenul de plată în România este la fel ca anul trecut (32 zile la persoane fizice şi 39 de zile la companii), în Grecia este mai mare (39 / 53 zile), în Rusia este extem de scăzut, persoanele fizice au 3 zile să-şi plătească facturile, ca şi companie ai 27 de zile. Companiile din România sunt generoase cu clienţii când trebuie să-şi plătească facturile“, a declarat Georg Kovacs, managing director la EOS KSI România. A scăzut şi numărul de zile în care se plăteşte o factură după expirarea termenului de plată, de la 28 de zile în 2014 la 17 zile şi se observă şi o mică scădere a numărului de neplăţi, de la 5% în 2014 la 4% în prezent.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO