Analiză

Index alimentar ZF: Preţurile alimentelor se întorc în „era TVA 24%”. Laptele s-a scumpit şi cu 13% în ultimul an

21 nov 2017 Autor: Mădălina Panaete

Un coş cu 20 de produse selectate de ZF costa înainte de reducerea TVA în iunie 2015 la alimente în jur de 130-135 de lei. După reducerea TVA de la 24% la 9%, preţul aceluiaşi coş s-a redus cu circa 15%, însă acum multe dintre produse au revenit la nivelul de dinainte de 1 iunie 2015.

Preţul unui coş cu 20 de produse precum lapte, carne, condimente, băuturi sau cafea a crescut în perioada iunie 2016-noiembrie 2017 cu rate cuprinse între 3% şi 13,5%, arată indexul alimentar ZF, care a luat în considerare magazinele Carrefour Online, Cora Drive şi eMag, care are deschis un supermarket online în parteneriat cu Mega Image. Astfel, preţurile alimentelor se întorc la nivelul dinainte de reducerea TVA la alimente şi băuturi de la 24% la 9% începând din 1 iunie 2015. De exemplu, preţul unui litru de lapte Napolact (1,5% grăsime) era în aprilie 2015, adică înainte de reducerea TVA, 4,78 de lei în magazinele online, iar ieri pe site-ul magazinului online Cora acelaşi produs costa 4,74 lei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul laptelui Zuzu. De exemplu, în aprilie 2015 un litru de lapte Zuzu (1,5% grăsime) costa de la 4 lei la aproape 5 lei, iar în prezent preţul acestui produs se situează în jurul valorii de 4,5 lei , după ce odată cu reducerea TVA la alimente scăzuse chiar şi la 3,5 lei, conform indexului ZF. Numai în ultimul an, preţul laptelui a avansat chiar şi cu mai bine de 10%. Indexul ZF nu are pretenţia de a fi un indicator statistic, este o cercetare simplă realizată lunar cu mijloace jurnalistice şi are la bază doar informaţii disponibile pe site-urile magazinelor care vând şi online. Indexul nu ia în considerare promoţiile sau fluctuaţiile de preţ pentru anumite alimente.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.11.2017

 
Cuvinte cheie:
alimente
, lapte
, preturi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide