Eveniment

ING si Allianz Pensii, lasati fara clienti „gratis”

24.11.2009, 23:10 45

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) ING siAllianz-Tiriac nu vor mai primi in urmatorii doi ani clienti dinrepartizarea aleatorie, care acum le aduce cateva mii departicipanti noi lunar, potrivit unei norme a Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Cele douafonduri ar putea pierde astfel in total circa 230.000 de clienti pean. Reprezentantii ING afirma ca noua norma reprezinta odiscriminare si o incalcare a legislatiei in vigoare.

Norma, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010, precizeazaca fondurile de pensii cu o cota de piata de peste 20% - cum suntING si Allianz-Tiriac - vor fi excluse de la repartizarea aleatoriea participantilor noi. Sunt repartizati aleatoriu de catre CasaNationala de Pensii angajatii care in termen de patru luni de laobtinerea primului loc de munca nu isi aleg fondul de pensii lacare vor sa contribuie. In ultimul an au fost repartizati aleatoriuaproape 390.000 de clienti.

"Recenta norma emisa de CSSPP este fara indoiala o incalcare alegislatiei primare. In plus, excluderea fondurilor de pensiiprivate cu cote de piata de peste 20% din procesul de repartizarealeatorie este un exemplu de discriminare fata de ceilalti jucatoride pe piata", a declarat Emilia Bunea, directorul general al INGPensii.

Potrivit CSSPP, decizia a fost luata pentru a evita concentrareapietei. Practic, acestia sunt clienti pe care fondurile ii primescgratis, deoarece pentru atragerea lor nu fac investitii inpublicitate si nu le platesc comisioane agentilor de marketing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO