Eveniment

INS confirmă creşterea economică din T1 la 2,7%: Avansul economiei a fost susţinut de comerţ, IT şi construcţii. Motorul principal al creşterii a rămas consumul

Aurelian Dochia: Estimările «semnal» precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă (...)

Autor: Răzvan Botea

10.06.2020, 00:08 456

Comerţul, transportul şi depozitarea, hotelurile şi restaurantele au avut cea mai mare contribuţie la creşterea economică din primul trimestru din 2020. Sectorul IT&C a contribuit cu 0,9 pp la creşterea PIB.

Datele provizorii ale Institului Naţional de Statistică (INS) confir­mă evoluţia economiei româneşti din datele „semnal“ pentru primul trimestru din 2020. PIB-ul românesc a crescut cu 2,4% în T1, 2020, prin comparaţie cu T1, 2019. Avansul economiei, neaş­tep­tat pentru majoritatea economiş­tilor, a fost susţinut de comerţ, IT şi comu­nicaţii, dar şi construcţii. Motorul prin­cipal al creşterii a rămas consumul, iar ex­por­turile au avut o contribuţie negativă.

„Structura creşterii este dată, ca şi în anii trecuţi, de consumul intern. Este un lucru pe care l-am observat practic de trei ani încoace. Asta nu este rău în principiu, este normal ca consumul intern să fie motorul creşterii, dar ar fi de dorit că investiţiile să ocupe un loc mai important. Pentru criza prin care am trecut acum, aş spune că nu e pe cât de rău s-ar fi putut“, comentează Aurelian Dochia, analist economic.

Cu toate acestea, reprezentanţii INS avertizează că revizuirile pentru aceste date provizorii pot fi mai puternice, în contextul în care pandemia a îngreunat culegerea datelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO