Eveniment

INS: Înmatriculările de maşini destinate transportului pasagerilor şi mărfurilor au scăzut cu 16% în T3

INS: Înmatriculările de maşini destinate transportului...

Autor: Cosmin Pirv

04.11.2022, 10:17 38

Înmatriculările de maşini pentru transportul pasagerilor şi mărfurilor au scăzut în trimestrul trei al anului 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate vineri de INS.

Conform INS, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 16,1% în trimestrul III 2022 faţă de trimestrul III 2021.

Astfel, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 20,7% ṣi la categoria autobuze şi microbuze cu 11,5% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 17,3%. În ceea ce priveşte înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 30,4% ṣi la categoria autobuze ṣi microbuze cu 6,2% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 9,9%.

INS anunţă că în acelaşi trimestru al anului 2022, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 10,0% comparativ cu trimestrul III din anul 2021.

Au fost înregistrate scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 16,0%, la categoria remorci ṣi semiremorci cu 3,3% ṣi la categoria autotractoare cu 2,5%. Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣtere la categoria autotractoare cu 55,8% ṣi scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 18,4% ṣi la categoria remorci şi semiremorci cu 9,8%.

Faţă de trimestrul II 2022, în trimestrul III 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 5,3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi scădere cu 4,6% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehiculele rutiere înmatriculate în circulaţie, cuprindeau, la sfârşitul trimestrului III 2022, în proporţie de 59,2%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 şi în proporţie de 11,6%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 35,0%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,2% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 28,1% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 29,5%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 36,3%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 25,1% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO