Eveniment

Institutele de cercetare, posibile tinte pentru resedinte de lux

16.06.2006, 00:00 14

Institutele de cercetare pe care AVAS intentioneaza sa le privatizeze pe baza unor proceduri simplificate s-ar putea transforma in cladiri de birouri sau resedinte de lux, apreciaza specialistii de pe piata imobiliara.

"Potentialul imobiliar al institutelor de cercetare aflate pe lista AVAS pentru privatizare este dat, in primul rand, de locatia fiecarui imobil. Apropierea de statiile mijloacelor de transport in comun, de exemplu, reprezinta un avantaj care le sporeste atractivitatea", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner la compania imobiliara ESOP Consulting.

Multe dintre institute sunt amplasate pe artere importante de circulatie din Capitala, precum soseaua Oltenitei, Calea Floreasca, Bulevardul Theodor Pallady si Splaiul Independentei, unde pretul terenurilor este estimat de catre specialistii in domeniul imobiliar intre 300 si 800 euro/metru patrat.

Directorul general al agentiei imobliare Intermedias Bucuresti, Ion Radu Zilisteanu, considera ca spatiile de birouri reprezinta cea mai potrivita destinatie pentru aceste imobile.

"Aceste spatii ar putea deveni cladiri de birouri inchiriate la tarife incepand de la 12 euro/metru patrat pe luna. Ar avea nevoie doar de mici imbunatatiri, precum zugravit, reparatii la tamplarie, operatiuni de reigienizare", spune si presedintele Camerei de Comert Imobiliar, Emil Giurgiu.

Pentru inchirierea unor birouri de clasa A - cu spatii deschise de mare suprafata - se achita lunar o suma cuprinsa intre 18 si 20 euro/metru patrat, iar pentru un spatiu de birouri clasa B - cu camere de dimensiuni reduse - se solicita lunar intre 12 si 16 euro/metru patrat. La aceste tarife se adauga cheltuielile de intretinere, in jur de 3 euro/mp pe luna.

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, a declarat recent ca institutele al caror obiect principal de activitate nu mai este cercetarea vor fi privatizate dupa regulile aplicate in cazul societatilor comerciale, pentru a permite statului sa obtina un profit cat mai mare.

"Datorita modului in care aceste institute au fost sprijinite sa-si desfasoare activitatea, principalele elemente de interes sunt activele lor. In special institutele din Bucuresti au valoare importanta din punct de vedere imobiliar", a declarat Alexandru Nitescu, director in cadrul companiei imobiliare Regatta.

Institutele de cercetare dispun fiecare de spatii in suprafata desfasurata de 22.278 metri patrati si de terenuri de pana la 39.400 metri patrati.

Terenurile au fost in ultimii ani unul dintre segmentele cele mai rentabile ale pietei imobiliare, pretul lor crescand permanent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO