Eveniment

Institutul Naţional de Statistică a trecut şi legislativ în coordonarea prim-ministrului: Este o armonizare între două acte normative de guvern. Institutul era deja în coordonarea primului ministru din 2016

Institutul Naţional de Statistică a trecut şi...

Autor: Gabriel Pecheanu

12.04.2018, 14:48 10614

”Având în vedere O.U.G nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care modifică articolul 1 din O.U.G nr. 40/2016, se impune modificarea art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, în sensul că Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează în subordinea Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

Astfel, INS trece din ”subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului General al Guvernului” în ”subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”.

De altfel, măsura este cuprinsă în prevederile OUG 1/2017, care prevede că printre instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale a căror activitate este coordonată de prim-ministru se află şi Institutul Naţional de Statistică.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, spune că INS era deja în coordonarea prim-ministrului din 2016, de pe vremea premierului Cioloş, iar acum doar s-a făcut o armonizare legislativă a două acte normative. 

Pe vremea lui Cioloş, INS a trecut în coordonarea Cancelariei primului ministru, dar când a venit premier Sorin Grindeanu, s-a desfiinţat cancelaria, iar INS a rămas „pe dinafară”. 

În aceste condiţii, Guvernul Dăncilă a armonizat legislativ unde este INS.

Vedeţi AICI hotărârea de guvern


Turcan: Viorica Dăncilă tocmai şi-a subordonat INS. Premierul să demisioneze

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, acuză că premierul Viorica Dăncilă şi-a subordonat Institutul Naţional de Statistică, printr-o hotărâre care apare în şedinţa de joi a Executivului. Aceasta îi cere prim-ministrului demisia.

"Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. Această decizie nu poate avea o altă raţiune la bază decât aceea că INS a prezentat adevărata faţă a realităţii economice din România: creşterea accelerată a inflaţiei la 5%; scăderea salariului net cu 145 de lei în luna ianuarie; scăderea salariilor din sistemul medical. O asemenea decizie a prim-ministrului ar trebui să conducă de urgenţă la demisia premierului. Atât ne mai lipsea ca marele specialist în economie, Viorica Dăncilă, să avizeze şi orice comunicat care pleacă de la INS!", a afirmat Raluca Turcan într-o postare Facebook.

Pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului a fost şi un proiect pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică. Astfel, alineatul (1) al articolului 1 din HG se modifică şi va avea următorul cuprins: "(1) Institutul Naţional de Statistică se organizeaă şi funcţionează ca organ de specialitate al adminsitraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24