Eveniment

Ce se va întâmpla dacă ruşii opresc livrările de gaze şi către România? Premierul Nicolae Ciucă: România nu este afectată în acest moment, căutăm surse alternative de gaz. Sursele din Marea Neagră şi Caragele, o posibilă soluţie

Ce se va întâmpla dacă ruşii opresc livrările de...

Autor: Ramona Cornea

28.04.2022, 00:07 335

„Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiază de o resursă de gaz consistentă. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar.“

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a întrerupt toate livrările de gaze atât către Bulgaria, cât şi către Polonia, după ce ambele ţări au refuzat să plătească în ruble, informează BBC. Premierul Nicolae Ciucă afirmă că România nu este afectată de încetarea livrărilor de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria.

„Am avut o discuţie după ce am revenit în ţară în această dimineaţă cu ministrul energiei. România nu este afectată în acest moment, consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiază de o resursă de gaz consistentă. Sigur, nu este pe deplinătatea nevoilor noastre. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar. Acum se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar în acest moment România nu este afectată“, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul unei conferinţe de presă organizată după vizita sa în Ucraina.

Premierul afirmă că, odată ce va fi aprobată legea offshore, începând cu luna iulie România va putea să beneficieze de primele gaze extrase din Marea Neagră de către compania Black Sea Oil&Gas, ceea ce va asigura ţării aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an.

„Ca atare, în următoarele luni până la sfârşitul anului vom beneficia de aproximativ 400 - 500 de milioane de metri cubi, ceea ce nu asigură cantitatea necesară să exportăm, nici pentru noi să asigurăm rezervele de gaz pentru iarnă. Caragele reprezintă resursa noastră de gaz onshore de la mare adâncime şi primele gaze pot fi extrase în anul 2024. Pentru că nu există o evaluare clară asupra cantităţii de gaze care poate fi extrasă cel puţin în primă fază, nu putem spune că vom exporta gaz începând din 2024“, a completat Ciucă.

România va putea să exporte gaz către ţările vecine odată ce se va trece la exploatarea gazelor de la mare adâncime din platforma Neptun din Marea Neagră, ceea ce se va întâmpla la sfârşitul anului 2026 - începutul anului 2027, mai spune el.

„Aici sunt două chestiuni foarte importante. Investiţia este suficient de mare ca să ne determine să luăm măsuri astfel încât nu doar să exportăm gaz. Putem să obţinem de aici valoare adăugată mult mai mare, dacă reuşim să ne dezvoltăm şi industria petrochimică, iar în interiorul guvernului analizele noastre ne îndreaptă către ceea ce înseamnă proiecte pentru dezvoltarea industriei petrochimice astfel încât gazul din Marea Neagră să poată fi cu adevărat pus în valoare. Sigur vom şi exporta.“

Întrebat dacă ar putea exista acum, pe termen scurt, o susţinere reciprocă între vecini astfel încât România să ajute cu gaze naturale ţările afectate de decizia Gazprom, Nicolae Ciucă a spus că există astfel de discuţii între state.

„Sunt premise foarte optimiste în ceea ce priveşte identificarea şi asigurarea surselor alternative de asigurare a gazului. Discutăm cu vecinii, în mod deosebit cu Republica Moldova.“

„Am discutat acest subiect şi în Ucraina pentru a asigura cel puţin partea de echilibru necesar astfel încât să poată să beneficieze de gazul necesar atât prin tranzit, cât şi ceea ce poate să se constituie în surplus la un moment dat în depozite din România“, a detaliat premierul.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi ministrul de externe, Bogdan Aurescu, au fost marţi în o vizită oficială în Ucraina. Acolo, oficialii români s-au întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Şmihal, şi cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

„Cea mai importantă perioadă a timpului pe care am petrecut-o la masa discuţiilor a fost cea legată de demersurile economice şi umanitare pe care România poate să le acorde în momentul de faţă. Economia Ucrainei este foarte afectată. Exportul de produse cerealiere de produse agroalimentare reprezenta o contribuţie importantă la PIB-ul Ucrainei. Preocuparea principală în momentul de faţă este şi cea economică, dincolo de efortul pe care poporul ucrainean îl face astfel încât să poată să facă faţă invaziei forţelor armatei ruse“, a spus Ciucă despre subiectele discutate în Ucraina.

 

Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă cu oficialii ucraineni:

♦ „Deja avem peste 1.600 de copii ucraineni care sunt înscrişi în şcolile din România, iar premierul ucrainean a insistat să continuăm să acordăm atenţie acestui proces de derulare a cursurilor în online astfel încât să putem să acoperim deficitul de cadre care să predea în limba ucraineană.“

♦ „Am discutat despre demersurile pe care ţara noastră le face astfel încât să putem în viitor să continuăm să asigurăm toate aceste facilităţi de trecere a frontierei. Am analizat posibilitatea să deschidem şi alte noi puncte de trecere a frontierei.“

♦ „Vom continua să identificăm împreună modalităţile prin care putem să facilităm transporturile de bunuri, de cereale în mod deosebit şi transporturile de produse de produse agroalimentare pe care Ucraina le exportă.“

♦ „Am oferit disponibilitatea ca parte din companiile ucrainene care nu îşi mai pot desfăşura activitatea pe teritoriul ucrainean să poată să se relocheze temporar pe teritoriul României.“

♦ Am oferit disponibilitatea ca parte din companiile ucrainene care nu îşi mai pot desfăşura activitatea pe teritoriul ucrainean să poată să se relocheze temporar pe teritoriul României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO