Eveniment

Investiţiile nete în economia naţională au scăzut cu 6,3% în primul trimestru

Autor: Marius Radu - Mediafax

02.09.2011, 10:08 216

Investiţiile nete în economia naţională au scăzut cu 6,3% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 22,7 miliarde de lei, cea mai importantă scădere fiind înregistrată la lucrările de construcţii noi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

La lucrările de construcţii noi, investiţiile au însumat 11,6 miliarde de lei, reprezentând 51,3% din total şi au fost cu 8,2% mai mici faţă de cele din perioada similară a anului trecut.

În al doilea trimestru, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 8,6%, scădere înregistrată la toate elementele de structură, respectiv, cu 9,2% la lucrări de construcţii noi, cu 7,1% la utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi cu 24,5% la alte cheltuieli.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.

În volumul investiţiilor nete nu sunt cuprinse valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din ţară şi din import care au mai fost înregistrate ca mijloace fixe la alte unităţi din ţară, valoarea aporturilor, sumele acordate în avans terţilor, precum şi contravaloarea cumpărărilor de obiective în curs de execuţie, inclusiv de natura lucrărilor geologice (considerându-se investiţii doar sumele cheltuite ulterior cumpărării lor, pentru continuarea procesului de investiţii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO