Eveniment

Investitiile straine au fost in primele trei luni mai mari cu 143% decat in 2005

24.05.2006, 00:00 11

Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, volumul investitiilor straine atrase in primul trimestru al acestui an a ajuns la 1,7 miliarde de euro, in crestere cu 143% fata de perioada similara a anului trecut.

Acesta este cel mai mare nivel inregistrat vreodata in primele trei luni ale anului si se apropie de investitiile straine atrase in perioada ianuarie - iulie 2005, care au fost de 1,8 miliarde de euro.

Si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a raportat, recent, o majorare a capitalul social al firmelor cu participare straina cu circa 54% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 297 mil. euro. Oficiul calculeaza investitiile straine in functie de capitalul social subscris la firmele cu participare straina la capital, in timp ce BNR ia in calcul participatiile investitorilor straini directi la capitalul social al intreprinderilor, profitul net reinvestit si alte capitaluri investite, respectiv creditul net primit de catre intreprinderi de la investitorii straini.

Dupa nivelul record al investitiilor straine inregistrat anul trecut - 5,2 mld. euro, potrivit datelor provizorii ale BNR - autoritatile sunt foarte optimiste in ceea ce priveste investitiile straine pe care Romania le va atrage in acest an, estimand un volum de 6,2 si chiar 7 mld. euro. Investitiile straine din primul trimestru au acoperit deficitul contului curent. Datele BNR arata ca deficitul contului curent a ajuns la 1,56 mld. euro dupa primele trei luni ale anului, marcand astfel o crestere cu aproape 60% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul primului trimestru al anului trecut. Numai in luna martie, deficitul s-a adancit cu aproape 550 de milioane de euro.

Ritmul anual de crestere a deficitului a incetinit insa semnificativ fata de februarie, cand urcase la 80% si chiar fata de ianuarie, cand era de 70%.

Principala sursa a adancirii deficitului balantei de plati a fost comertul. Importurile au ajuns sa depaseasca exporturile in martie cu 1,7 miliarde de euro, deficitul fiind cu 42% mai mare decat cel inregistrat in urma cu un an. De altfel, importurile continua sa creasca mai repede decat exporturile, totalizand in primele trei luni ceva mai mult de 9 miliarde de euro. Exporturile au crescut cu 25% fata de primul trimestru al anului trecut, ajungand acum la 7,3 miliarde de euro.

Serviciile au avut o contributie pozitiva, insa doar marginala, inregistrand acum un plus de 11 mil. euro, fata de un deficit de 119 milioane in aceeasi perioada a anului trecut. Pe componenta veniturilor deficitul s-a adancit cu 13%, ajungand in martie curent la 634 de milioane de euro.

In acelasi timp, contributia pozitiva a transferurilor curente (asociate in general cu remiterile muncitorilor din strainatate) s-a restrans usor, pana la 753 de milioane de euro.

Pe de alta parte, analistii spun ca adancirea deficitelor externe va incepe sa creeze efecte si asupra cursului, punand presiune pe deprecierea leului. O asemenea miscare ar putea sa fie mai evidenta in ultimele luni ale anului, cand importurile cresc in mod traditional.

De altfel, in ultimele luni ale lui 2005 leul a inregistrat o depreciere in fata euro, pe fondul cererii mari de valuta din partea importatorilor.

Gradul de acoperire a continuat sa creasca, ajungand la 6,6 luni de import, fata de 6,4 luni la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care rezerva valutara a Bancii Nationale a inregistrat majorari constante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO