Eveniment

Investitiile straine merg in banci. Cine finanteaza economia nefinanciara?

02.06.2010, 23:37 24

Economia reala este tot mai slab finantata, in conditiile incare investitiile straine directe s-au injumatit in primultrimestru, pana la 754 de milioane de euro, iar doua treimi dinacestea au mers doar in sectorul bancar, unde nu alimenteaza insacreditarea, ci permit doar "digerarea" pierderilor dinnerecuperarea finantarilor acordate in trecut.

"Cata vreme investitiile scad, se poate discuta de un deficit definantare. Daca detaliem putin, putem observa ca pe partea deinvestitii interne scaderea se datoreaza lipsei de resurse, iar pepartea de investitii straine scaderea se datoreaza lipsei deincredere", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRDSocGen.

In conditiile in care statul nu reuseste sa gaseasca fonduripentru a sustine economia reala, iar bancherii spun ca reluareacreditarii este blocata de lipsa de cerere, singura speranta definantare ramane in atragerea de investitii straine. Datele BNRarata insa ca si acest canal se ingusteaza.

Investitiile straine directe au totalizat doar 754 de milioanede euro in primul trimestru, la jumatate fata de perioada similaradin 2009. Mai mult, cea mai mare parte a acestor sume au luat caleasectorului financiar, in conditiile in care doar bancile auabsorbit jumatate de miliard de euro in primul trimestru inmajorarea fondurilor proprii. Datele nu fac insa parte dintr-oraportare unitara, astfel ca o comparatie exacta nu poate fifacuta.

Pe Intregul an 2009 bancile si-au majorat fondurile proprii cu500 de milioane de euro, iar atunci investitiile straine directe aufost de 4,9 miliarde de euro.

Spre exemplu, potrivit statisticilor de la Registrul Comertului,in februarie trei din cele mai mari cinci majorari de capitalsocial au fost operate la banci. Alpha Bank, Millennium Bank si MKBRomexterra au primit impreuna 114 milioane de euro. In cazulbancilor, o parte din fondurile primite de la actionari sunt insainregistrate sub alte forme de capital.

Injectiile de capital realizate in sistemul bancar ajuta insadoar indirect la realuarea creditarii, pentru ca deocamdata sumelesunt necesare pentru a permite "digerarea" creditelor neperformanteacordate in trecut. Bancile trebuie mai intai sa accepte ca o partedin creditele vandute in anii de boom nu vor mai putea firambursate, sa accepte pierderile si abia apoi vor putea sa reiacreditarea. BNR a cerut in mod constant jucatorilor sa secapitalizeze inca din 2008, anticipand deteriorarea portofoliilorde credite.

Scaderea creditului privat in termeni anualizati arata insa cabancile inca nu dau drumul la finantare. Doar creditul pentrucompanii in valuta reuseste sa creasca timid, insa si aicistatisticile sunt distorsionate de practica unor banci carerepatriaza finantari pe care le exportasera in trecut.

"Lipsa de surse interne poate fi compensata prin imprumutextern, insa aici pretul creste pe masura ce scade increderea pecare cel care imprumuta o are in cel care solicita un imprumut.Astfel, problema de solutionat se afla in propria noastra gradina",mai spune Libocor.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, sublinia deasemenea recent ca investitiile straine directe atrase de Romaniain perioada 2004-2008 au mers preponderent in sectorul financiar,stimuland astfel creditarea si indirect consumul, satisfacut prinimporturi.

In schimb, sumele canalizate spre sectoarele de activitategeneratoare de valoare adaugata mare au fost relativ modeste. Dinsporul de investitii de 34 de miliarde de euro acumulat in acestinterval, doar o treime au mers catre industrie si sectorul IT.Astfel, prim-viceguvernatorul a subliniat ca investitorii au cautatin principal profitul pe termen scurt si mediu, in timp ceinteresul Romaniei, ca tara gazda, era orientarea lor spreactivitatile cu valoarea adaugata mare.

Pe de alta parte, Georgescu le da insa dreptate bancherilor carespun ca revenirea economiei nu poate veni doar din impulsionareacreditarii si considera ca lipsa increderii de a face investitiipoate fi rezolvata doar prin restructurarea sectorului de stat.

"Revenirea in zona de crestere economica sanatoasa va avea loc,iar daca vom fi eficienti, poate avea loc mai devreme. Comunicareatransparenta este unul dintre ingredientele importante aleeficientei unui program", apreciaza si Libocor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO