Ioan Niculae, proprietarul Interagro, anunţă că-şi mută afacerile în Bulgaria

27 iul 2010 Ziarul Financiar

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, anunţă că-şi mută afacerile în Bulgaria

Ioan Niculae, proprietarul Interagro: Vreau să-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro în Bulgaria. Până atunci toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şi vom căuta un sediu. M-am săturat de măsurile luate de Guvern...

Businessul acuză statul de incompetenţă, de haos şi diletantism. "Se lansează dezbateri publice fără sfârşit pe subiecte haotice."

Oamenii de afaceri sunt descumpăniţi în faţa avalanşei de propuneri lansate de autorităţi aproape zilnic şi care vizează în special segmentul de fiscalitate, iar unii dintre ei se gândesc să-şi ducă afacerile în Bulgaria pentru a scăpa de "bâlbâiala politică".
"Nu mă surprind măsurile luate aproape zilnic de Guvern. Vreau să-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro în Bulgaria. Până atunci toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şi vom căuta un sediu. Prefer să dau 10% cotă unică şi să plătesc impozitele statului bulgar şi aici să dau doar impozitul pe teren şi clădiri. M-am săturat de măsurile luate de Guvern, dar şi de agresiunea fantastică a serviciilor secrete împotriva oamenilor de afaceri. Nu mai vreau să fiu ascultat la orice oră din zi şi din noapte doar pentru că sunt antreprenor român", a declarat Ioan Niculae, proprietarul Interagro, companie aflată în top 3 cele mai mari companii cu capital privat românesc în funcţie de cifra de afaceri. Compania Interagro a finalizat 2009 cu afaceri de 315 mil. euro (1,3 mld. lei), în scădere cu 70% faţă de 2008, când a anunţat afaceri de 538 mil. euro
(2 mld. lei). De asemenea, grupul a înregistrat pierderi de 13,7 milioane de euro (57,6 mil. lei), după ce a raportat un profit de 16,7 mil. euro (61,6 mil. lei) în 2008.
La fel de dezamăgiţi sunt şi managerii filialelor locale ale companiilor străine, aflaţi în situaţia de a promova România la sediul firmei-mamă.
Cristian Cornea, spre exemplu, directorul general al filialei locale a grupului polonez Can-Pack, care deţine o fabrică de ambalaje din aluminiu în Bucureşti cu afaceri de 40 de milioane de euro, a spus că încearcă să transmită mereu către compania-mamă din Polonia un mesaj de încredere în evoluţia României. Însă dacă guvernanţii vor continua să se comporte în "maniera haotică şi diletantă de până acum", nu va mai dura mult încrederea lui în stabilitatea ţării. "Bâlbâielile lamentabile ale autorităţilor denotă, în viziunea mea, o pierdere fără precedent a autorităţii statului. Lansarea de dezbateri publice fără sfârşit pe subiecte haotice (colectare bonuri fiscale, impozit progresiv, creştere/scădere TVA) cu punctarea ocazională a unor măsuri concrete în contradicţie totală cu pilonii principali care ne-ar putea salva, şi anume restabilirea încrederii populaţiei în viitor şi creşterea consumului, par doar un vis", a declarat Cristian Cornea.
El a mai spus că deja a devenit un clişeu să vorbim despre lipsa totală de predictibilitate a evoluţiei pieţei, indicatorilor financiari, dobânzilor, taxelor, care duc la o demotivare masivă a sectorului privat.

O poziţie similară o are şi Alin Ursu, administrator al companiei Angelli Spumante & Aperitive, firmă cu o cifră de afaceri de 14 mil. euro anul trecut. "Mediul de afaceri este speriat de bâlbâiala din zona politică. Noi nu putem să adoptăm o poziţie mai dură. Ce să facem? Să nu plătim taxele? Trebuie să plătim. Suntem la mâna oamenilor politici. (...) Pentru noi a fost catastrofal tot ce s-a implementat până acum", a spus Ursu. El se referă atât la majorarea TVA care a determinat o scădere a vânzărilor companiei cu 10% până acum, cât şi la creşterea accizei care a avut de asemenea un impact negativ asupra vânzărilor.
În ceea ce priveşte numărul mare de variante pe care autorităţile le-au lansat în ultima perioadă, şeful Angelli este de părere că împiedică realizarea oricărui buget sau plan de afaceri şi că dacă înainte aveau planuri pe termen lung, acum "nu mai sunt nici măcar pe un an". El este de părere că un set de măsuri clare, chiar dacă mai dure, implementate de la început şi stabile în timp ar fi fost de preferat.
Pe de altă parte, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine mai degrabă un scenariu în care statul enunţă principiile după care îşi creionează politica fiscală şi pe baza acestora decide măsurile punctuale. Un astfel de principiu ar fi în opinia sa "pro business" care presupune ca statul să-şi plătească datoriile către privaţi, iar un altul stimularea consumului intern pe baza producţiei interne.
"Prima regulă în mediul de business o reprezintă stabilitatea şi predictibilitatea. Au ajuns şi bulgarii să râdă de noi, care nu au schimbat Codul fiscal de ani buni şi spun că investitorii se duc la ei. Înţelegem şi justificarea autorităţilor de a ataca cota unică (de a o scădea- n.red.) care a stat la baza succesului nostru economic trecut, însă era nevoie de o dezbatere publică pentru a se vedea oportunitatea", a precizat Pogonaru.

Asociaţii pentru un lobby mai puternic
Cuvântul "impredictibilitate" se află pe buzele tuturor managerilor din economie, care conduc atât afaceri mari, cât şi IMM-uri.
Astfel, omul de afaceri Radu Enache, care controlează 14 hoteluri pe piaţa românească prin lanţul hotelier Continental, cu o cifră de afaceri de 21 mil. euro anul trecut, susţine că problema cea mai mare cu care se confruntă este tocmai această lipsă de predictabilitate, care să permită abordarea corectă a diferitelor aspecte ce ţin de business.
"Din această cauză nu putem să avem un plan clar şi structurat de dezvoltare a businessului pe un an, ci trebuie să facem planuri provizorii. Este clar că nu se pot face afaceri în aceste condiţii, însă noi (oamenii de afaceri -n. red.) tot încercăm să găsim soluţii pentru a continua activitatea", a declarat Radu Enache, proprietarul lan ţului hotelier Continental Hotels, ce a încheiat primele şase luni ale anului cu afaceri în stagnare la 9,5 mil. euro.
"Încercăm să luptăm în aceste condiţii şi chiar am luat în calcul să ne unim mai mulţi hotelieri şi să prezentăm guvernanţilor problemele noastre. Dar o astfel de acţiune nu ar avea rost în condiţiile în care nu există un interlocutor de discuţie. Pentru a transmite un mesaj şi pentru a se rezolva ceva este nevoie de un interlocutor într-o discuţie." Enache a mai spus că până acum el nu a văzut niciun program de relansare economică lansat de guvernanţi, ci doar "o preocupare continuă pentru supravieţuirea la putere şi pentru propria imagine, care oricum este degradată".
El a mai spus că a discutat cu mai mulţi politicieni despre problemele mediului de afaceri, însă "aceştia nu ştiu pe ce lume trăiesc".
Alţi antreprenori, cum este cazul lui Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro anul trecut, spun că există două variante: adaptarea sau emigrarea.
"În condiţiile de faţă, în care nu există nicio predictabilitate, nu ştii ce vânzări vei avea şi deci nu poţi să îţi faci planuri de dezvoltare. Există două variante pentru fiecare din noi: ori ne adaptăm, ori emigrăm. Cei care aleg prima variantă trebuie să suporte tot ce se întâmplă în acestă ţară şi să facă mai multe planuri de afaceri: un plan A, un plan B şi cred că ar trebui să existe şi un plan Z, atât este de impredictibilă situaţia din piaţă", a spus Burcea. El a mai adăugat că în România, spre deosebire de Germania şi Anglia, unde totul este organizat, oamenii de afaceri sunt supuşi continuu la şocuri.
Situaţia este la fel de dură şi pentru afacerile mai mici din economie. Dragoş Săbărean, managing partner al firmei Glassworks, care produce de opt ani mobilier din sticlă sau din materiale combinate pentru piaţa locală, spune că toate deciziile luate de Guvern şi schimbările pe care le implică acestea dau peste cap businessul.
"Ar trebui ca guvernanţii să aibă şi să anunţe un plan de măsuri care vor fi adoptate în următoarele 6-9 luni de zile pe care să nu-l mai schimbe în această perioadă, să facă simulări pe deciziile respective, să vadă impactul lor, astfel încât mediul de afaceri să fie pregătit şi să-şi ia măsurile necesare", spune antreprenorul care conduce o companie care anul trecut a înregistrat afaceri de peste 220.000 de euro, în scădere cu 50% faţă de anul anterior.
"Dacă situaţia va decurge în continuare aşa, vom închide firma şi vom pleca să facem business în altă ţară. Noi am încercat să fim corecţi şi am plătit toate taxele şi impozitele, iar statul pe noi nu ne protejează cu nimic. Ar trebui să existe nişte graţieri de plată la impozite, iar o altă măsură necesară este plata TVA la încasarea facturii, să dea un imbold mediului de afaceri să producă în continuare, altfel vom închide cu toţii."

Şirul deciziilor şi declaraţiilor care au inflamat mediul de afaceri

6 mai 2010: Preşedintele Traian Băsescu anunţă tăierea pensiilor cu 15% şi a salariilor cu 25%;
25 iunie 2010: Curtea Constituţională decide că este neconstituţională tăierea pensiilor, dar dă undă verde pentru tăierea salariilor;
26 iunie 2010: Guvernul anunţă majorarea TVA de la 19% la 24%;
12 iulie 2010: Preşedintele Traian Băsescu insistă că TVA trebuie redusă la 19% prin impozitarea pensiilor;
6 iulie 2010: Ministrul economiei Adriean Videanu a spus că este în analiză micşorarea cotei unice de la 16% la 10%;
13 iulie 2010: Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu anunţă sfârşitul cotei unice şi trecerea la impozitul progresiv;
23 iulie 2010: Ministrul finanţelor anunţă că nu ia în considerare modificarea sistemului de taxe şi impozite în acest an;
26 iulie 2010: Guvernul anunţă că românii care cer bon fiscal vor fi premiaţi, măsură ce are în vedere reducerea evaziunii fiscale;
26 iulie 2010: Premierul Emil Boc anunţă că este analizată impozitarea averilor mari;
26 iulie 2010: Apar primele informaţii despre majorarea TVA cu încă un punct procentual, la 25%;
27 iulie 2010: Ministrul finanţelor anunţă că majorarea TVA la 25% şi reducerea cotei unice la 10% nu au fost luate în calcul în acest moment.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.07.2010

 
Cuvinte cheie:
Ioan Niculae
, Interagro
, afaceri
, Bulgaria
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 22 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (22):
Dana - 28 iulie 2010, 19:02

E normal, ca investorii sa se gandeasca sa plece din Romania sau sa renunte la o eventuala investitie aici in moment ce legile fiscale se schimba de la un moment la altul fara o strategie de durata. Fiecare investor mic sau mare isi face un anumit plan si un anumit calcul inainte de ivestitie. Aceste calcule se bazeaza pe situatia fiscala si politica actuala si la asteptarile de viitor. Insa daca cei raspunzatori schimba regulile jocului in timpul jocului e normal sa se creeze neincredere si suspiciuni.

Bogdan - 28 iulie 2010, 12:37

Interagro muta care parte din afacere, cea cu evaziunea fiscala sau cea cu furtul bugetului (rambursari TVA, accize). Orice varianta este buna pentru noi. Nu stiu daca o sa le convina la bulgari.

LUCICA - 28 iulie 2010, 12:14

Nu am nici o culoare politica, deci nu tin partea numanui.Dar as dori sa stiu daca INTERAGRO a beneficiat de scutiri, anulari de datorii la bugetul statului dealungul timpului.Oamenii de afaceri din ROMANIA si ma refer la cei mari care si-au folosit toate relatiile in spectrul politic pentru derularea afacerilor si au beneficiat in timp multi dintre ei de scutiri si anulari de datorii la bugetul consolidat al statului.Si-au facut in cei 20 de ani averi uriase profitand din plin de relatiile cu oamenii politici.Au fost date atatea acte normative care au avantajat interese de grup.Ceea ce se intimpla acum in Romania este rezultatul modului in care partidele politice care au castigat alegerile in cei 20 de ani au condus si administrat aceasta tara.Oamenii de afaceri care au creat branduri in lume si-au creat averea personala in generatii.La noi oamenii de afaceri s-au imbogatit cu o rapiditate uimitoare in cativa ani pentru ca au avut acces la toate informatiile.De ce nu faceti o statistica sau un top al societatilor comerciale care in cei 20 de ani au fost scutite de datorii la bugetul statului si sa vedeti care ar fi suma totala a acestora.
Sa va dau un exemplu:LEGEA 88/21.05.2010 publicata in MO 351/27.05.2010 scuteste intreprinderile mici si mijlocii din industria berii de plata obligatiilor fiscale restante la data de 31.12.2008, respectiv accize,impozit pe profit si TVA, inclusiv obligatiile fiscale accesorii(penalitati,dob), cu exceptia retinerilor la sursa si TVA in vama.Cate astfel de facilitati au fost date in cei 20 de ani?
Cate zeci de miliarde au fost cheltuite pentru strazile din Bucuresti in cei 20 de ani?.Dupa ce au asfaltat o strada, altii au venit si au inceput sa o sparga pentru ca s-a spart conducta de apa, de gaze, canalizarea s-a infundat,etc.De ce in cei 20 de ani oamenii politici si invatatii acestei tari care au calatorit mult in lume si au vazut ce au creat in timp altii in tarile lor nu au invatat nimic din ceea ce au vazut.Cine a castigat din aceasta afacere?Inainte de a asfalta o strada ,de ce nu s-au pus de acord toate societatile ce administreaza utilitatile pentru ca sa faca tot ce trebuie pentru strada respectiva, sa nu mai fie nevoie ca de 4 ori pe luna sa o sparga si sa distruga asfaltul si sa apara gropile,etc?
Va intreb pe dvs.care aveti acces la foarte multe informatii ,ce s-a intimplat cu Rafinaria Darmanesti , Rafinaria Onesti si toata platforma chimica din acest oras al judetului Bacau.Stiti cati bani a luat cu imprumut Primaria Orasului Tirgu -Ocna, Judetul Bacau de la BCR?Ce s-a facut cu acesti bani, pentru ca strazile din oras au ramas ca acum 20 de ani(cu exceptia celei principale).
A crescut TVA.Se poate reduce adaosul comercial si pastra preturile nemodificate si se poate castiga prin rotatia rulajului de marfa.Nu se vand tigarile in Romania?Eu cred ca se fumeaza mai mult decat in alte tari din Europa.
Multi oameni de afaceri vin acum si-si dau cu parerea in fel si fel, dupa ce ani de zile le-a fost bine si au reusit sa profite de avantaje legislative in functie de partidul politic care a condus Romania.Cate din societatile comerciale mari,mijlocii si mici au respectat legislatia fiscala in cei 20 de ani?
Daca vreti sa faceti un lucru bun pentru tara,fiti obiectivi,cautati si aratati adevarul.De ce un post de televiziune are datorii neachitate la bugetul statului?El ar trebui sa fie un exemplu, pentru ca zi de zi prin emisiunile pe care le prezinta publicului vorbeste despre situatia economica a tarii, despre fiscalitate etc.
Ce se intimpla acum in Romania nu este rezultatul CRIZEI FINANCIARE, este rezultatul celor 20 de ani.
Cei care au condus aceasta tara inclusiv oamenii de afaceri au raspunderea celor 20 de ani si situatiei de azi.
Cati angajati ai acestei tari au luat ani de zile salarii de mizerie de la societatile cu capital privat?Cati dintre ei au fost platiti la negru?
De ce o societate de constructii locuinte isi platea angajatii la negru,cand preturile si adaosul lor era de 300%?
De ce oamenii pregatiti profesional nu pot sa-si gaseasca un loc de munca in acesta tara daca nu au pile si relatii?De ce sa creasca varsta de pensionare, cand dupa 50 de ani greu iti mai gasesti un loc de munca?
Sunt foarte multe intrebari care pot fi puse si analizate cu obiectivitate si simt al adevarului.
Oamenii de afaceri din Romania nu ar trebui sa-si paraseasca tara pentru din ea si-au creat averea personala.Acum mai mult ca alta data ar trebui sa fie uniti si sinceri cu ei, sa dea dovada de curaj si nu de lasitate.Sa cheme la discutii politicienii care si ei la randul lor sunt prin diverse firme fac afaceri si sa gaseasca solutii.Sa - si lase toti de o parte orgoliile, ura, lupta de zi cu zi pe ecranele televizoarelor si sa puna mana sa faca ceva pentru prezent si pentru generatiile viitoare.
Sa se uite toti in oglinda si sa-si vada cu adevarat chipul si sufletul.

Dan - 28 iulie 2010, 10:46

Inteleg din punct de vedere al business-ului ideea de a muta sediul firmei intr-o alta tara care ofera conditii fiscale clare.

Nu inteleg insa de ce nu se incearca gasirea aici, in tara, a unor solutii care sa determine statul sa-si revizuiasca atitudinea.

Firmele mari, ca cele mentionate in articol si nu numai, ar putea forma asociatii ale patronatelor care sa "preseze" statul.
Sa nu-mi spuneti ca exista deja asociatii de acest fel.
Ce exista in momentul de fata sunt slugile guvernului, manate doar de interesele personale ale celor aflati la originea si conducerea acestor asociatii.

Sa formam asociatii patronale care sa reprezinte cu adevarat interesele firmelor membre. Sa includem in aceste asociatii firme de toate dimensiunile - pentru ca si o firma cu 2 angajati isi are rolul ei in economie. Sa tinem cont si de interesele acestor firme mici cand mergem la negocieri.
Sa apelam la greva fiscala daca este necesar, pana cand statul va pune ordine in legi, reglementari si tot ce ii intra in atributii.
Sa determinam statul sa lucreze in folosul nostru, nu al catorva mii de persoane "privilegiate".

Eu cred ca ari fi posibil, daca am lasa capra vecinului sa fie grasa si frumoasa si i-am cere sfaturi ca s-o ingrasam si pe a noastra.
Ar fi posibil daca mediul de business nu ar fi corupt si influentat politic.
Ar fi posibil daca firmele nu ar mai finanta politicul in asteptarea unor recompense din partea acestuia.
Sa facem afaceri corecte, sa ne respectam partenerii, clientii, concurentii.
Si incet - incet lucrurile se vor misca spre bine.
Atata timp cat business-ul asteapta para malaiata de la guvern/politic, vom fi frunza-n vant.

Andrei - 28 iulie 2010, 10:46

Du-te in Bugaria frate sa cotizezi la mafia bulgareasca, ca impozitele de la noi nu-ti plac

vanghelica - 28 iulie 2010, 10:41

perfect. Inseamna ca numaia re nevoie de gaze naturale la pret de productie interna...

gigi - 28 iulie 2010, 10:40

Atunci sa plateasca gazul ca orice roman cu teava la gaze,sau sa ia gaz de la bulgari,la el se duce o treime din gazul romanesc la pret de cules de prune.

Dan - 28 iulie 2010, 10:30

Care ar fi solutia sa putem avea un guvern de specialisti si nu de diletanti. Acum citim ca dna. Udrea se ocupa de drumuri. O fi Berceanu in concediu?

da da - 28 iulie 2010, 10:27

Pai atuncea sa cumpere gaz ieftin tot de la bulgari si nu de la statul roman.

cartman - 28 iulie 2010, 10:06

Mai analizati si voi inainte sa scrieti articole din acestea aproape diletante. Declaratille cu imi mut sediul social (atentie) in Bulgaria nu sunt decat si niste perdele de fum. Sin mai ales venite din partea unui personaj pe nume Ion Nicolae. Pai si ce rezolva daca isi muta sediul social in Bulgaria. Nu a auzit de prevederile referitaoare la sediile permanente in Romania (sunt cam aceleasi cam peste tot in Europa- vezi OECD "Model Tax Convention
on Income and on Capital"). Poate isi muta si frabricile alea primite de la regimul lui tatuca Ilici, aproape pe gratis, in Bulgaria.

Emil M. - 28 iulie 2010, 10:02

Personal am sa boicotez toate produsele acestui domn - eu si familia mea, familia amantei mele, prietenii mei ...

Emil M. - 28 iulie 2010, 09:59

Sa inteleg ca tara aceasta e buna doar pt a face averi de 4-500.000.000 de euro. Atunci cand situatia o cere - ne stergem la fund cu Romania -
Cata deosebire intre elitele americane si cele de la noi !
Apropo poate gaseste un spatiu si pt. Patriciu, Voiculesc, Vantu

ana v. - 28 iulie 2010, 09:54

Felicitari !
Daca ar face mai multi acest lucru, poate ca i-am trezi pe guvernanti din "visul lor politic-fiscal" !

vlad - 28 iulie 2010, 09:35

statul este praf, asta este clar, antreprenorii ca niculae au toate motivele sa-si mute firmele, dar sa-si faca si asociatii patronale puternice prin care sa faca lobby pt mai bine.

cezar - 28 iulie 2010, 09:29

E o mare tampenie ce se petrece acum. Pana si eu care refuzam sa plec din tara, ma bate gandul asta. Oricum, nu cred ca in Bulgaria nu sunt controale de la Fisc si nu se cere spaga. Plus ca trebuie sa fii prezent acolo daca tot timpul te va vizita cate un oficial in control. Nu va fi prea comod pentru cei ce aleg Bulgaria.

gigi - 28 iulie 2010, 08:44

Asta este un comportament anti romanesc. Interagro n-ar mai trebui sa vanda in romania.

Bogdan - 28 iulie 2010, 08:30

B\asescu,Boc, Vladescu s.am.d ar trebui sa taca mai mult si sa faca mai mult.Dar le place sa o faca pe sefii.Insa doar se fac.Dau din gura...insa datul din gura are efecte catastrofale asupra mediului economic.Cand esti oficial nu-ti poti permite luxul de a-ti spune parerea.Parerea ne-o spunem noi ceilalti.Te decizi la o masura si apoi prin toate mijloacele o implementezi!Dar cand tu ii impozitezi pe oameni de-i omori iar propriile organe de control ii consiliaza pe afaceristi cum sa fure statul rezultatul e previzibil...

Lolek - 28 iulie 2010, 06:58

Nicolae a tras pe nas prea mult gaz ieftin.

Yuanul lu ' Nicolae - 28 iulie 2010, 01:25

Niculae, care ia gaz ieftin din buzunarul fiecarui cetatean din Romania, inclusiv din buzunarul tau care citesti comentariul asta, vrea sa se mute in Bulgaria? Ha ha!

Go, Ioane, go! Un ban in plus pentru profesori si oamenii cinstiti.

Domnu acesta e demult cu afacerile in Insulele Virgine, si Belize!! Ce impozite plateste acest om in Romania? Desi este miliardar., companiile "omului de afaceri" au pierderi an de an.

Cum o sa mute fiarele pe carea le-a acumulat in Romania pe baza muncii cinstite, pe calea aerului sau pe cale maritima? Ha ha!

Oare incepe campania de sacrificare a lui Boc prin sponsorii "monarhului"?

eugen - 28 iulie 2010, 00:59

De ce culoarea neagra a paginii? Vreti sa impresionati pe civena? Nu va transformati in ziar de scandal.

Daca omul vrea sa se mute in Bulgaria, e problema lui.

Pagini: 1 2

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide