Eveniment

Iohannis: CSAT a aprobat un plan de acţiuni privind situaţia din sănătate

Iohannis: CSAT a aprobat un plan de acţiuni privind situaţia din sănătate

Autor: Ana Maria Lazăr

27.05.2016, 15:40 285

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că CSAT a aprobat un plan de acţiuni privind situaţia din sănătate, urmând ca, până la sfârşitul lunii iulie, Guvernul să elaboreze norme privind procedurile, măsurile de control şi laboratoarele medicale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că membrii CSAT au analizat situaţia din sănătate şi că nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranţa vieţii oamenilor şi sănătate publică, aici integrându-se atât problema dezinfectanţilor folosiţi în spitale, cât şi chestiuni care ţin de medicamente şi de siguranţa alimentară.

Iohannis a spus că CSAT a aprobat un plan de acţiuni, care vizează adoptarea de noi norme, proceduri, măsuri de control şi laboratoare.

"Avem nevoie de norme aliniate la cerinţele standard ale UE referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sancţiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de Guvern până la sfârşitul lunii iulie. În acest scop la Guvern se va constitui un grup de experţi, unde participă medici, biologi, chimişti, specialişti în siguranţa alimentară şi alte categorii de specialişti, care să lucreze la acest pachet de norme", a spus preşdintele.

Iohannis a explicat că normele se referă la felul în care sunt puse biocidele pe piaţă, dar şi curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, activitatea de control şi inspecţie sanitară de stat, precum şi întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii.

"De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activităţii între domeniile sănătăţii umane, veterinare, alimentaţiei publice şi creşterii animalelor pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor. Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în planul strategic de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale 2016 – 2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenţia, reducerea incidenţei, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic al infecţiilor intraspitaliceşti", a mai spus preşedintele.

 
AFACERI DE LA ZERO