Eveniment

Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului, despre refugiaţii din Ucraina: Cred că abia acum ne va atinge drama umanitară în adevăratul sens al cuvântului. Până acum au cam trecut cei cu bani

Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului, despre refugiaţii...

Autor: Alex Ciutacu

07.03.2022, 18:07 10030

Nevoia de sprijin pentru cei care fug din calea invaziei ruseşti din Ucraina şi ajung în România va începe să fie din ce în ce mai mare în zilele următoare, pe măsură ce tot mai mulţi ucraineni de rând vor intra în ţara noastră, a explicat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, prezent luni în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Cred că partea asta de dramă umanitară de care vorbim de mai bine de o săptămână abia acum ne va atinge în adevăratul sens al cuvântului. Până acum, ceea ce nu vrea nimeni să spună, au cam trecut cei cu bani. Cred că cei care au tot sperat sau n-au avut posibilitatea de a-şi lăsa avuţia acasă sau slujba abia acum urmează să vină”.

Edilul crede că urmează să vină ucrainenii care au nevoie de sprijin „într-o formă instituţionalizată”.

„Din păcate v-o spun, în purul stil românesc, s-ar putea ca atunci când ajung cei care efectiv au nevoie de ajutorul nostru noi să fim deja epuizaţi. Şi nu mă refer la nivel de autorităţi, ci la toţi ceilalţi care au sărit în ajutorul acestor oameni alungaţi de război. Cei care într-adevăr vor avea nevoie de ajutor într-o formă instituţionalizată cred că abia cum urmează să vină”.

Trebuie menţionat că Pucheanu a fost primul primar din România care a anunţat că poate primi refugiaţi la începutul războiului din Ucraina. În România au intrat 261.445 de cetăţeni ucraineni şi au ieşit 182.312 dintre ei de la începutul acestei crize şi până la finalul zilei de duminică, ceea ce înseamnă că 79.133 de ucraineni au rămas în ţara noastră, potrivit unui anunţ al Poliţiei de Frontieră.

Primarul din Galaţi a explicat că situaţia de la faţa locului este una dinamică, iar unii dintre ucraineni stau doar câteva ore la punctele de cazare de care beneficiază gratuit.

„Totul este în plină mişcare, este o situaţie extrem de fluidă, asta pentru că cel puţin până acum cei care au poposit aici la Galaţi sunt cei care se aflau mai mult în tranzit. Nu prea am fost puşi în situaţia în care să avem de mai bine de o săpămână aceeaşi oameni. Unii vin, ocupă camera pusă la dispoziţie şase ore, sau mai puţin, fac un duş, trag un pui de somn şi pleacă mai departe”.

În ceea ce priveşte situaţia spaţiilor de cazare, Galaţiul dispune la acest moment de peste 600 de locuri de cazare „într-o formă cât se poate de civilizată”, dar autorităţile au planuri de acţiune şi pentru situaţii mai critice.

„Avem o capacitate relativ limitată de cazări în apartamente puse la dispoziţie, sau în bazele sportive, şi mă refer la acele baze care au capacităţi de cazare, cameră cu pat şi baie în cameră. La nivelul acestui gen de capacităţi vorbim de circa 200 de persoane pe care le-am putea caza, iar aici vorbim strict de ce poate pune Primăria Municipiului Galaţi la dispoziţie. Pentru că la Galaţi ar trebui să vorbim de ajutorul pe care l-au dat cei de la Universitatea „Dunărea de Jos”, care au pus la dispoziţie câteva cămine, acolo unde vorbim de peste 400 de locuri de cazare. Dacă le punem la comun vorbim de peste 600 de locuri de cazare într-o formă cât se poate de civilizată”.

Ulterior, pe măsură ce dimensiunea valului creşte, autorităţile implementează a doua formă de cazare, care se concretizează prin dormitoare comune realizate în sălile de sport.

„Şi, în ultimă instanţă, atunci când numărul excede capacităţii acestor săli de sport, vorbim de tabere de sinistraţi, care de obicei se amplasează pe stadioanele din municipiul respectiv sau din imediata apropiere. În cazul acesta dacă vorbim atât de larg, vorbim de mii de oameni ce pot fi cazaţţi, dar încă o dată: cu siguranţă condiţiile celor din apartamente nu vor fi la fel ca acelora care sunt cazaţi în sălile de sport”.

Guvernul Ciucă a aprobat sâmbătă printr-o hotărâre sumele ce pot fi cheltuite din bugetele locale pentru sprijinirea celor care fug din calea invazei din Ucraina, precum şi modul în care acestea urmează a fi decontate. Primarul din Galaţi a explicat în emisiune că legea are „multe semne de întrebare” şi crede că se va mai reveni asupra acesteia.

„Acum aşteptăm, vedem, au început să ni se ceară situaţiile de cheltuieli pe zile, pe săptămân, deci prin urmare cred că în mare măsură o să ajungem să ne recuperăm aceşti bani”.

Totodată, el a subliniat că municipalitatea gălăţeană nu a înregistrat până acum cheltuieli extraordinar de mari pe fondul acestei crize, întrucât abia de acum va începe să suporte şi cheltuieli legate de mâncarea oferită ucrainenilor.

„Putem vorbi acum doar de utilităţi pentru că masa în mare măsură abia acum urmează să intre primăriile sau instituţiile în funcţie pentru că, aşa cum v-am spus, bunii samariteni din nefericire au început uşor, uşor să se consume (...) nici financiar nu aveau cum să facă faţă unei situaţii care nu a durat 24 de ore, ci cel mai probabil va dura multă vreme de acum încolo. Deci, prin urmare, cheltuielile primăriei până în momentul de faţă sunt la nivel de utilităţi, urmând cred că de astăzi să avem şi cheltuieli legate de masă efectiv”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO