Eveniment

Isarescu: A vorbi de cerere de credite la dobanzile actuale este o aberatie. Cum comentati?

01.07.2009, 19:05 28

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reluat criticile la adresa bancilor pentru ca mentin dobanzile la niveluri foarte ridicate si a sustinut necesitatea unor corectii, insa a punctat ca apetitul bancilor de a da credite si al clientilor de a contracta imprumuturi este "inghetat" de faptul ca se vorbeste mereu despre recesiune, prabusire, somaj.

"Cine crede ca poate sa angajeze bancile in a da credite daca tot se vorbeste de recesiune, prabusire, somaj etc. Aceasta atitudine ingheata din start orice apetit de creditare", a spus Isarescu.
El a explicat ca in acest moment clientii nu sunt impulsionati din cauza dobanzilor foarte ridicate la credite. "A vorbi de cerere de credite la dobanzile actuale este o aberatie. La dobanzile din prezent este normal sa nu existe cerere de credite. Cel care solicita un asemenea credit ar insemna sa aiba un castig total exagerat, mai ales in conditii de recesiune".
Bancile au diminuat dobanzile de la sfarsitul primaverii, insa ajustarile au fost realizate in pasi marunti, iar raportul dintre resursele atrase si cele plasate ramane dezechilibrat.
In opinia guvernatorului, dobanzile la depozitele bancare ar trebui sa se plaseze sub rata de politica monetara, respectiv sub 9% pe an, intrucat bancile pot sa isi acopere necesarul de lichiditate pe termen scurt apeland la operatiuni pe piata monetara. "La dobanzi de 12% la depozite cat dau bancile si inflatie de 6% apare o rata reala de 6%. E un lux, ca sa fiu delicat in exprimare. Nu-mi dau seama de ce bancile si-l permit", a spus Isarescu. El considera ca mecanismele de piata vor sanctiona foarte repede aceste distorsiuni, aceasta generozitate.
Isarescu apreciaza ca dobanzile vor scadea in perioada imediat urmatoare, respingand analizele aparute in mass-media ca o intrare in normalitate ar fi posibila in 6-12 luni. Guvernatorul BNR a precizat ca economia a rezistat bine la ajustarea deficitului de cont curent si ca momentele de criza au fost depasite, punctand insa ca nimeni nu vorbeste de optimism fiind "recesiune adevarata". In opinia guvernatorului, autoritatile trebuie sa dea posibilitatea economiei sa se recupereze dupa ajustare, intrucat este importanta convalescenta. "Nu as spune ca am fost clarvazatori, dar salvarea noastra e ca avem rezerve pe care le putem utiliza acum anticiclic. Dozajul va face diferenta dintre succes si esec in cazul nostru".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO