Eveniment

Isarescu: N-as vrea sa fiu acum in pielea celor cu credite in valuta

Isarescu: N-as vrea sa fiu acum in pielea celor cu credite in valuta

Isarescu spune ca tarile mici sunt captatoare de criza si o prima victima va fi creditul in valuta

14.10.2008, 19:17 21

Guvernatorul a prezentat ieri in fata parlamentarilor reuniti in sedinta comuna un raport despre efectele crizei economice internationale asupra economiei romanesti.

"O prezenta a noastra in piata monetara nu ar da bine, iar principalii afectati sunt jumatate de milion de oameni cu credite in valuta. N-as vrea sa fiu in pielea lor acum, dar noi vrem sa le majoram confortul", a spus guvernatorul. El a mentionat ca Romania nu traieste intr-o oaza, iar impactul indirect al crizei financiare internationale asupra bancilor romanesti poate sa fie major.
Isarescu a mai spus ca tarile mici sunt captatoare de criza si o prima victima va fi creditul in valuta. El a mentionat ca bancile trebuie sa fie prudente in ceea ce priveste viteza cresterii creditarii in valuta pe care o considera excesiva. "Niciodata BNR nu s-a opus cresterii creditarii, ci a discutat despre viteza cu care a crescut creditarea si care a fost excesiva. Am ajuns la o crestere a creditarii cu 50 - 60% si aceasta va ajunge la 20 - 30%", a spus Isarescu.
In opinia guvernatorului, bancile care au fost mai agresive in castigarea cotei de piata sunt cele care au acum cele mai multe "neplaceri". "Acestea sunt primele care s-au plans sau se vor plange public ca respira mai greu", a spus Isarescu.
El sustine ca bancile comerciale inregistreaza la unele produse de creditare promovate mai agresiv, cum ar fi creditul cu buletinul, un grad de neperformanta de peste 20%.
"In ceea ce priveste creditele neperformante, acestea sunt doar 2,7% din total, medie mult mai mica decat in celelalte state. Aceasta medie ascunde insa o discrepanta destul de mare. Sunt cateva produse, in special cele promovate agresiv, cum ar fi creditul cu buletinul, unde gradul de neperformanta este semnificativ mai mare, uneori depaseste 20%", a spus Isarescu.
Referitor la plafonul de garantare a depozitelor, seful bancii centrale a spus ca vor fi luate toate masurile de la nivelul UE, dar ca nu este nevoie sa ne lansam intr-o cursa a garantarii aratand ca unele decizii luate de guvernele din UE ar putea fi interpretate drept concurenta neloiala intr-o piata comuna.
Depozitele mai mari de 20.000 de euro, desi reprezinta doar 0,8% din numarul depunerilor in banci, insumeaza ca valoare 40% din totalul economiilor, potrivit guvernatorului. "Exista si aici o anumita polarizare, chiar daca peste 99% din depozite erau sub 20.000 de euro, noi suntem de partea Guvernului cu aceasta decizie de a creste gradul de garantare", a spus Isarescu. Plafonul de garantare a depozitelor populatiei va creste de la 20.000 euro la 50.000 euro.
Seful BNR a aratat ca nicio banca nu a ajuns la situatia in care sa apeleze la planurile de urgenta pentru asigurarea lichiditatii. Isarescu a reiterat ca liniile de finantare acordate de bancile-mama nu pot fi retrase de catre acestea din urma si ca doua treimi din totalul de peste 20 de miliarde de euro au scadenta mai mare de un an.
"Bancile romanesti trebuie sa se gandeasca la substituiri atunci cand apar scadentele respective", a aratat guvernatorul BNR.
El a tinut sa precizeze ca legatura intre bancile straine, actionari si institutiile de credit din Romania este, in principal, faptul ca folosesc acelasi nume, o legatura mai stransa fiind observata doar la doua filiale. El recunoaste ca au fost situatii in care bancile au gasit mai greu lichiditate, fara a exista insa nevoia unei interventii a bancii centrale.
Totusi, banca centrala este gata sa intervina cu injectii de lichiditate, iar statutul BNR, stabilit prin lege, chiar obliga la asemenea actiuni.
"Avem instrumentele pentru a interveni. Pe unele le-am pus in functiune, pe altele le pregatim", a spus Isarescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO