Eveniment

Jumatate din banii romanilor din strainatate merg la sate

24.10.2007, 19:24 18

Cetatenii din statele europene emergente care lucreaza in strainatate au trimis in 2006 in tarile de provenienta peste 50 mld. dolari, printre principalii destinatari numarandu-se, alaturi de Federatia Rusa, si Romania, unde peste 50% din fondurile primite au fost orientate catre zona rurala.
Potrivit unui studiu realizat de Fondul International pentru Dezvoltare Agricola, din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, sumele trimise in tara de romanii care lucreaza in strainatate au cumulat 4,7 mld. dolari anul trecut, avand o pondere de 3,9% in PIB.
La nivel mondial, 25 de milioane din numarul total de emigranti provin din statele europene in curs de dezvoltare. In medie, numai 10% dintre acestia emigreaza pentru a trai si a munci in strainatate. Una dintre destinatiile alese este Ucraina, una dintre cele mai populate tari din Europa, dar si Italia, Marea Britanie si SUA, arata studiul.
Intre principalii destinatari ai fondurilor provenite de la persoanele care lucreaza in strainatate se mai numara, alaturi de Federatia Rusa si Romania, si Moldova, Polonia si Ucraina, unde aceste sume au o pondere de aproape 20% in venitul pe cap de locuitor. La nivelul Europei, sumele transferate din strainatate reprezinta 11% din venitul pe cap de locuitor, 2% din PIB si 3% din valoarea exporturilor. In acest timp, sumele expediate exclusiv catre Moldova reprezinta peste 30% din PIB.
Cu toate ca sumele orientate catre regiunile rurale au o pondere mai mica decat in alte regiuni ale lumii, raportul intre fondurile provenite din strainatate pe cap de locuitor si veniturile pe cap de locuitor in statele est-europene se plaseaza la 60% in comunitatile unde peste 35% din populatie traieste in mediul rural.
Potrivit studiului, muncitorii imigranti din intreaga lume au trimis in tarile de origine peste 300 mld. $ (210 mld. euro) in 2006.
Banii trimisi de muncitorii imigranti depasesc investitiile directe straine in tarile aflate in curs de dezvoltare, care au totalizat aproximativ 167 mld. dolari anul trecut, conform Institute of International Finance.
In 2006 Asia a ocupat prima pozitie in topul destinatiilor banilor muncitorilor imigranti, primind peste 114 mld. dolari, aceasta fiind urmata de America Latina si Caraibe (68 mld. dolari), Europa de Est (51 mld. dolari), Africa (39 mld. $) si Orientul Apropiat (29 mld. dolari).
Individual, India a primit cea mai mare parte din suma, respectiv 24,5 mld. dolari, fiind urmata de Mexic (24,2 mld. dolari), China (21 mld. dolari), Filipine (14,6 mld. dolari) si Rusia (13,7 mld. dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO