Eveniment

Justiţia şi-a ales o nouă conducere pentru şase ani

01.11.2010, 23:45 51

Adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor i-au alesieri, în cel de-al doilea tur de scrutin (primul a fost organizatîn septembrie), pe cei 11 noi membri ai Consiliului Superior alMagistraturii (CSM) pentru un mandat de şase ani.

În mod normal, toate cele 14 poziţii din CSM care revin corpuluijudecătorilor şi procurorilor ar fi trebuit să fie puse la bătaie,dar schimbările legislative din ultimii ani au făcut ca treimagistraţi să nu-şi fi dus la capăt mandatul de şase ani şi astfelau rămas pe poziţii până la finalul acestuia. CSM este cea maiimportantă instituţie din Justiţie, el având competenţele depromovare şi de sancţionare a magistraţilor, dar şi de evaluare alegislaţiei şi de armonizare a ei.

Majoritatea membrilor CSM (14 din 19) sunt aleşi prin vot deprocurori şi judecători, din rândurile acestora, separat, peniveluri de instanţe şi parchete. Alegerile se organizează în douătururi.
Posturile pentru care s-au făcut alegeri la CSM au fost: două dejudecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; trei dejudecător de la curţile de apel; unul de judecător de la tribunale;două de judecător de la judecătorii; unul de procuror de laparchetele de pe lângă curţile de apel; unul de procuror de laparchetele de pe lângă tribunale şi unul de procuror de laparchetele de pe lângă judecătorii. CSM are 19 membri - 14 funcţiialese (judecătorii şi procurorii). Preşedintele Înaltei Curţi deCasaţie şi Justiţie (ÎCCJ), procurorul general şi ministruljustiţiei sunt membri de drept ai CSM. Ultimele două locuri revinsocietăţii civile, Senatul României fiind forul care îi alege prinvot pe aceşti reprezentanţi.

Tot Senatul trebuie să-şi dea votul pe întrega listă a CSM, lucrucare se va întâmpla în decembrie, noul Consiliu urmând să-şi intreîn drepturi la începutul anului următor.
În urma celui de-al doilea tur de scrutin de ieri au fost aleşi înCSM judecătorul Dan Lupaşcu (pentru un al doilea mandat), AlexandruŞerban şi Horaţiu Dumbravă, din partea curţilor de apel.
Judecătorii Lidia Bărbulescu (de la Secţia comercială a ÎCCJ - fostvicepreşedinte al ÎCCJ şi actual membru al CSM) şi Mircea Aron aufost aleşi din partea Înaltei Curţi de Casaţie.
Judecătoarea Mona-Lisa Neagoe, preşe­dinta Tribunalului Bucureşti,a fost aleasă din partea tribunalelor.

Noii membri ai CSM
n Judecătorii Lidia Bărbulescu (la un al doilea mandat în CSM) şiMircea Aron - din partea Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie.
n Judecătorii Dan Lupaşcu (pentru un al doilea mandat în CSM),Alexandru Şerban şi Horaţiu Dumbravă - din partea curţilor deapel
n Judecătoarea Mona-Lisa Neagoe (şefa Tribunalului Bucureşti) - dinpartea Tribunalelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO