Eveniment

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor: Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%. Majorarea pensiilor trebuie corelată cu rata inflaţiei

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor: Nu ştiu...

Autor: Mediafax

20.10.2022, 17:32 208

Preşedintele Klaus Iohannis spune că majorarea pensiilor trebuie corelată cu rata inflaţiei: „Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, aşa cum s-ar aştepta lumea”.

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor, trebuie să vedem contextul mai larg. Ştiu că s-au vehiculat tot felul de propuneri... 10%, 11%, dar haideţi să vedem lucrurile în contextul mai mare. Nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor. Şi în condinţiile în care avem o inflaţie care trece de 15% eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie. Şi atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie o mai mare decât a fost ea până acum vehiculată. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, aşa cum s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită, specială pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, cu cât ar trebui majorate pensiile, în contextul în care şi premierul Ciucă a avansat procentul de 11% pentru majorare.

Şeful statului spune că salariile trebuie să fie într-un fel, rezonabil, corelate cu inflaţia.

„Dacă nu există creşteri de pensii şi salarii, înseamnă că de fapt populaţia plăteşte costul crizelor şi mie acest lucru nu mi se pare corect”, a mai spus şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO