• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Eveniment

Klaus Iohannis: România va continua să fie alături de Republica Moldova

Klaus Iohannis: România va continua să fie alături de Republica Moldova

Autor: Gabriel Pecheanu

29.07.2022, 12:03 23

România va continua să fie alături de Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, spune Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu. El a vorbit şi despre interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova.

„Am avut discuţii foarte consistente, aplicate, cu accent pe multe teme de interes bilateral. Cum este şi firesc ţinând cont de legăturile profunde, trainice şi sincere existente între România şi Republica Moldova, ne coordonăm îndeaproape şi identificăm împreună cele mai bune soluţii şi căi de urmat. Relaţia noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aşadar, în discuţiile de astăzi, am abordat modalităţile în care efectele acestui război pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţenii Republicii Moldova”, spune Klaus Iohannis.

El a felicitat-o pe Maia Sandu pentru obţinerea de către Republica Moldova, cu prilejul Consiliului European din iunie, a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Este o reuşită istorică, pe deplin meritată, un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova. Este o reuşită pentru care şi România a luptat, pentru că şi pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă. Vă asigur, doamnă Preşedinte, că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune. Drumul pe care Chişinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, ştim că nu este unul uşor. Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept şi către o societate modernă, prosperă şi întemeiată pe valorile democratice europene. Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, şi lansată de către miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei, este un instrument care a reuşit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european şi internaţional pentru Chişinău”, menţionează preşedintele Iohannis.

El a amintit şi de Platforma de Sprijin şi a precizat că România a sprijinit activ şi demersurile recente la nivel european de susţinere a economiei Republicii Moldova în actualul context.

„Am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie. Totodată, am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova, fapt dovedit de creşterea consistentă a schimburilor comerciale. Vă asigur că România va continua să se implice în acordarea şi mobilizarea de asistenţă concretă în beneficiul Republicii Moldova. Urmărim ca Republica Moldova să poată depăşi cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă şi să transpună în practică în mod eficient reformele ambiţioase asumate de autorităţile de la Chişinău. (...) Reiterez sprijinul deplin al României în demersurile ample de reformă democratică, de modernizare şi integrare europeană întreprinse de autorităţile din Republica Moldova”, conchide Klaus Iohannis.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060