• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Eveniment

Legea dării în plată ajunge la Curtea Constituţională. Bancherii o atacă din nou. "Va afecta stabilitatea financiară a României."

Legea dării în plată ajunge la Curtea Constituţională. Bancherii o atacă din nou. "Va afecta stabilitatea financiară a României."

Autor: Anelis Baciu

14.04.2016, 00:05 2195
Legea dării în plată, prin care debitorul care consideră că nu mai poate onora datoriile către bancă poate renunţa definitiv la plata ratelor la credit prin cedarea dreptului de proprietate asupra bunului respectiv, a trecut ieri fără dificultăţi de votul deputaţiilor din Parlament, însă bancherii continuă să fie revoltaţi şi fac un apel disperat către instituţiile abilitate pentru a cere verificarea legii de către Curtea Constituţională. După votul favorabil din Parlament legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

„Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) solicită cu toată responsabilitatea instituţiilor abilitate să-şi exercite prerogativele şi să sesizeze Curtea Constitutională în legatură cu această lege. Toate aspectele de neconstituţionalitate sesizate în mod repetat de către comunitatea bancară şi de instituţiile statului au fost ignorate de către Parlament şi subzistă în forma finală a legii adoptată de Parlament“, susţin reprezentanţii CPBR, organizaţie ai cărei membri deţin peste jumătate din totalul activelor bancare la nivelul întregului sistem.

Legea dării în plată care a fost votată ieri cu o majoritate de 207 voturi „pentru“, un vot "împotrivă" şi o abţinere, se va aplica creditelor ipotecare de până la 250.000 de euro, fără a cuprinde însă şi împrumuturile prin programul guvernamental Prima casă.

Legea se aplică indiferent de momentul semnării contractului de credit, iar acest caracter al legii reprezintă una dintre principalele nemulţumiri ale bancherilor, care acuză încălcarea principiului neretroactivităţii.

Încălcarea dreptului de proprietate privată, prin privarea forţată a instituţiilor de credit de bunurile proprii (drepturile de creanţă) şi discriminarea băncii în raport cu alţi creditori sunt alte aspecte criticate de bancheri şi considerate neconstituţionale. În plus, bancherii continuă să atragă atenţia că legea dării în plată pune în pericol stabilitatea financiară şi avertizează că vor reacţiona la impactul acestei legi.

„Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a luat notă de votul Parlamentului privind aprobarea legii dării în plată. Comunitatea bancară rămâne la aceeaşi părere conform căreia legea dării în plată va avea un impact negativ asupra stabilităţii financiare. Elementele de neconstituţionalitate împreună cu modificarea sau afectarea contractelor încheiate legal cu băncile în trecut vor fi luate în considerare de către instituţiile de credit cu privire la modul în care vor reacţiona la impactul acestei legi“, afirmă reprezentanţii ARB.

Legea a fost criticată vehement de bancherii din România şi chiar de Banca Centrală Europenă (BCE), care a atras atenţia că efectele acestei legi ar putea avea implicaţii negative cu un potenţial impact asupra profitabilităţii, capitalizării, precum şi asupra costurilor totale şi a condiţiilor de creditare.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026