Eveniment

Lipsă de transparenţă la Guvern: de ce nu se publică proiectele de lege discutate în şedinţe?

Informare de presă

Informare de presă

Autor: Adelina Mihai

30.04.2013, 20:46 452

Trei proiecte de lege, o ordonanţă de urgenţă, 15 proiecte de hotărâre de guvern şi trei memorandumuri ar fi putut fi incluse în discuţiile din şedinţa de guvern de ieri, potrivit unei informări transmise către presă. Cu formulări ambigue de tipul „pro­iect privind unele măsuri necesare pentru lucrările de dezvoltare a Con­ductei de gaze naturale Nabucco“ sau prea generale precum „dez­voltarea şi promovarea turismului de sănătate în România“, informările transmise de biroul de presă al Guvernului nu conţin nici link-urile către actele normative discutate de miniştri şi de premier în şedinţele din fiecare zi de marţi. Astfel, publicul nu ştie unde sunt publicate aceste proiecte de lege - dacă sunt publicate – şi ce conţin, guvernanţii lăsând impresia că guvernează pentru ei şi nu pentru România.

Deşi a promis o transparentizare a administraţiei publice în programul de guvernare, a trecut aproape un an de când guvernul Ponta şi-a intrat în atribuţii, fără să facă paşi notabili în domeniul optimizării accesului la informaţiile de interes public. Lipsa de trans­parenţă a devenit o cutumă moştenită de la un guvern la altul, indiferent de partidele politice aflate la putere, iar încercările care au existat de-a lungul timpului au fost rapid „anihilate“. Spre exemplu, în timpul guvernării lui Emil Boc, la un moment dat s-a reuşit introducerea în aceste informări de presă trans­mise de Guvern a unor link-uri spre proiectele de lege sau de hotărâre de guvern discutate în şedinţă, după ce ZF a reuşit să o convingă pe Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Guvernului la acea vreme (în prezent la BNR), să facă acest lucru.

Lipsa proiectelor discutate în şedinţele de guvern sunt doar un exemplu al comunicării deficitare din administraţie. Veniturile salaria­ţilor sunt publicate de doar patru ministere, niciunul dintre consilierii premierului nu are CV-ul publicat pe site, la fel cum nu există un formular – standard în care să completeze fiecare minister, lunar, cheltuielile în aşa fel încât datele să poată fi comparate sau uşor de prelucrat.

Deşi l-a luat consilier pe Cristian Botan, un tânăr de 25 de ani care a făcut un site care să reunească toate joburile vacante de la stat, pro­misiunea premierului Ponta de transparentizare întârzie să apară. Pe de altă parte, Cristian Botan a spus la finele anului trecut într-un interviu pentru ZF că a pregătit zece proiecte pentru rezolvarea proble­melor din sistemul de administraţie publică pe care le-a propus deja premierului, însă acesta e de patru luni în funcţia de consilier şi încă nimic nu s-a schimbat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO