Eveniment

Lovitură pentru Letonia: Guvernatorul Băncii Centrale, care conduce instituţia de 26 de ani, este urmărit penal pentru luare de mită

Lovitură pentru Letonia: Guvernatorul Băncii Centrale,...

Autor: Alex Ciutacu

28.06.2018, 17:06 232

Ilmar Rimsevics, membru al Consiliului Guvernant al Bănci Centrale Europene, va fi pus sub urmărire penală pentru luare de mită în Letonia, în urma unei investigaţii care implică un creditor ce a fost închis pentru spălare de bani, potrivit Bloomberg.

Rimsevics, guvernatorul băncii centrale din Letonia, a fost reţinut pentru 48 de ore în luna februarie, ca parte a unei investigaţii derulate de biroul anti-corupţie.

Cazul a fost transferat săptămâna trecută către procurori, care şi-au anunţat astăzi decizia.

Rimsevics neagă orice ilegalitate şi refuză să îşi dea demisia.

Biroul Procurorului şef din Letonia a transmis că „a luat şi emis decizia de a iniţia urmărire penală împotriva preşedintelui băncii centrale din Letonia”, potrivit unui anunţ oficial.

Decizia marchează încă o lovitură în Uniunea Europeană după o serie de luni problematice. A treia cea mai mare bancă din Letonia a fost închisă de Trezorerie, fiind acuzată că a încălcat sancţiunile impuse Coreei de Nord, în timp ce Statele Unite transmite că trebuie făcute eforturi mai mari pentru a curăţa o industrie financiară ce s-a format pe flow-urile de capital dinspre Uniunea Sovietică.

Rimsevics, care ocupă poziţia de guvernator al băncii centrale încă din 1992, este acuzat că ar fi solicitat şi acceptat mită în valoare de 100.000 de euro sau mai mult.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO