Eveniment

Ludovic Orban demisionează de la Camera Deputaţilor. Ultima reacţie a preşedintelui Camerei: Desemnarea lui Cioloş este o cacealma

Ludovic Orban demisionează de la Camera Deputaţilor. Ultima reacţie a preşedintelui Camerei: Desemnarea lui Cioloş este o cacealma

Autor: Gabriel Pecheanu

12.10.2021, 11:55 106

Ludovic Orban a anunţat că miercuri, la ora 12.00, demisionează de la preşedinţia Camerei Deputaţilor. El apreciază că desemnarea lui Dacian Cioloş pentru a forma un nou guvern este „o cacealma”, care are ca efect prelungirea crizei guvernamentale.

„Din păcate, decizia preşeditelui este mai degrabă o cacialma, care nu numai că nu are ca obiectiv soluţionarea crizei, ci are ca efect prelungirea crizei politice şi guvernamentale. Este evident că în ciuda bunelor intenţii ale USR şi ale lui Dacian Cioloş, desemnarea nu ţine cont de principiul loialităţii constituţionale şi nu ţine cont de faptul că desemnarea trebuie să se facă în persoana unui premier care să aibă cu adevărat şansa de a obţine o majoritate parlamentară”, spune Ludovic Orban.

El apreciază că nici PNL, nici alte formaţiuni parlamentare nu vor susţine învestirea unui guvern Cioloş şi pledează pentru refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR.

„Nici USR, nici UDMR şi nici grupul minorităţilor nu au contestat dreptul PNL de a desemna persoana premierului în această coaliţie. Cei care au luat decizia de a un desemna premier sunt cei din gaşca demolatoare, care l-au impus pe Cîţu la conducerea PNL, care se cramponează de persoana lui Cîţu, neînţelegând faptul că Florin Cîţu nu mai are nicio şansă dacă va fi desemnat. Decizia de desemnare a lui Dacian Cioloş va adânci ruptura între USR şi PNL, pentru că pot să spun cu certitudine că actuala conducere a PNL nu va sprijini învestirea guverului Cioloş. Sunt convins că intenţia ascunsă care stă în spatele acestei desemnări (...), în spatele acestei cacialmale, a acestei decizii cinice se ascunde dorinţa ca la a doua desemnare să fie desemnat Flori Cîţu”, adaugă Orban.

El precizează că demisionează din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor miercuri, la ora 12.00.

Klaus Iohannis a anunţat, după consultările cu liderii partidelor parlamentare, că l-a desemnat pe Dacian Cioloş să formeze un nou guvern.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una, pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de Prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş”, a spus Klaus Iohannis după consultările de la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare.

AFACERI DE LA ZERO