Calitatea aerului din Bucureşti s-a înrăutăţit, cel puţin în ultimii doi ani, astfel că locuitorii Capitalei respiră un aer de 2-3 ori mai poluat decât ar trebui să o facă, în timp ce autorităţile nu furnizează date pentru ceea ce au măsurat sau o fac prea târziu şi nici nu măsoară suficient, pentru că nu au senzorii necesari, susţine Oana Neneciu, directorul executiv al Ecopolis, o organizaţie neguvernamentală de mediu.
„Avem cantităţi foarte mari la poluanţii PM10, adică pulberile de suspensie cu diametrul de 10 microni, şi depăşiri constante. Pe de altă parte, felul în care autorităţile, în special Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, fac monitorizarea calităţii aerului este defectuos şi nu sunt transmise date deloc sau corecte către Comisia Europeană. Populaţia, şi ea, în continuare este dezinformată despre calitatea aerului. Noi în Bucureşti respirăm de 2-3 ori aer mai poluat decât ar trebui să o facem“, a spus Oana Neneciu, directorul executiv al Ecopolis, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Ea afirmă că cele mai mari valori de depăşire a calităţii aerului nu sunt neapărat în centrul Capitalei, ci în zonele tranzitate, cum sunt Piaţa Sudului, Băneasa, Ştefan cel Mare şi Mihai Bravu. „Traficul esta baza poluării, el duce valorile până la limită, dar şi încălzirea locuinţelor, individual sau prin termoficare, şi arderile de cauciucuri şi deşeuri şi lucrările industrale poluează, şi mai vine şi vremea.“
România se află pe primul loc în UE la rata mortalităţi din cauza bolilor asociate cu poluarea. Anual, 27.000 de români mor din cauza bolilor respiratorii sau cardiace asociate cu poluarea, conform celor mai recente statistice europene, potrivit Oanei Neneciu.