Eveniment

Macron nu uită Vestele Galbene nici de anul nou: "furia" Vestele Galbene "împotriva nedreptăţilor" arată că "nu ne resemnăm"

Macron nu uită Vestele Galbene nici de anul nou: "furia"...

Autor: Mircea Olteanu

01.01.2019, 11:42 691

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în mesajul său de Anul Nou că "furia" protestatarilor Vestele Galbene arată că "nu ne resemnăm", însă a condamnat acţiunile violente şi limbajul extremist şi a îndemnat la unitate şi respect reciproc, informează postul CNN.

Liderul de la Palatul Elysee a afirmat că va folosi furia ca pe o că "lecţie" pentru anul 2019.

"Furie împotriva nedreptăţilor, împotriva cursului globalizării, uneori de neînţeles, furia împotriva unui sistem administrativ care a devenit prea complex şi căruia îi lipseşte bunăvoinţa (...) Pentru mine, această furie înseamnă un lucru, indiferent de excesele ei: nu ne resemnăm", a declarat preşedintele francez.

Macron a mai afirm că Franţa "vrea să construiască un viitor mai bun", însă pentru a face asta este nevoie ca oamenii să se respecte între ei şi să-şi amintească lecţiile generaţiilor care au luptat pentru libertăţile de astăzi.

Fără să menţioneze direct mişcarea Vestelor Galbene, Macron a criticat părţile violente şi extremiste ale mişcării, care pretind că vorbesc "în numele poporului", dar de fapt vorbesc pentru o "mulţime plină de ură" să "atace oficiali, poliţia, jurnalişti, evrei, străini".

Începând din noiembrie, sute de mii de persoane au participat la protestele săptămânale organizate în Franţa de Mişcarea "Vestelor Galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai.

Franţa a fost şocată de imaginile care au surprins protetatari cu cagule în confruntări cu forţele de ordine. Arcul de Triumf de la Paris a fost vandalizat, numeroase magazine au fost jefuite, iar mai multe maşini au fost incendiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO