Eveniment

Mai multe ONG-uri cer SUA să continue monitorizarea României în privinţa combaterii traficului de persoane

Mai multe ONG-uri cer SUA să continue monitorizarea...

Autor: Gabriel Pecheanu

29.07.2022, 11:30 97

Mai multe ONG-uri cer Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii să continue monitorizarea îndeaproape a Guvernului României, în vederea îmbunătăţirii standardelor naţionale de combatere a traficului de persoane şi de asistenţă a supravieţuitorilor.

„În data de 20 iulie 2022, Guvernul Statelor Unite ale Americii a publicat Raportul TIP referitor la traficul de persoane în plan global, care a promovat România în Tier 2, după 3 ani consecutivi în care ţara noastră a fost pe lista de monitorizare. În contextul conflictului din Ucraina, susţinem şi apreciem cooperarea dintre Guvernul României şi Guvernul SUA. Considerăm că această cooperare este absolut necesară şi că România are nevoie de susţinerea Statelor Unite ale Americii pentru realizarea echilibrului de putere în regiune şi continuarea arcursului său democratic şi vest-european. Înţelegem foarte bine faptul că, dacă România ar fi rămas pentru al patrulea an consecutiv pe lista de monitorizare Tier 2 a Raportului TIP, acest lucru ar fi atras în mod automat în anul următor (2023), conform legislaţiei americane, retrogradarea ţării noastre în Tier 3. O astfel de retrogradare ar fi declanşat sancţiuni automate împotriva României. Sancţiunile ar fi vizat limitarea asistenţei internaţionale pe care SUA o poate oferi unui stat aflat în Tier 3, în special în domeniul militar, precum şi imposibilitatea României de a beneficia de fonduri internaţionale care conţin bani publici americani, precum FMI sau Banca Mondială. Modificarea din 2019 a legislaţiei americane menţionează că: <he President shall ensure that federal agencies limit grants and contracts to entities that do not engage in various activities related to human trafficking>”, potrivit unei scrisori publice de îngrijorare referitoare la Raportul TIP în contextul vulnerabilităţii ridicate a ucrainenilor aflaţi pe teritoriul României.

În contextul geo-politic actual, semnatarii consideră decizia de promovare a României în Tier 2 ca fiind o decizie politică a Departamentului de Stat, în vederea continuării cooperării militare, „deşi standardele naţionale în materie de combatere a traficului de persoane şi asistenţă a supravieţuitorilor au fost, în fapt, drastic diminuate în comparaţie cu anul 2020”.

Potrivit acestora, pe 25 octombrie 2021, Guvernul României a decis, prin amendarea legislaţiei naţionale, să elimine din cadrul Strategiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane „Comitetul de Monitorizare a Implementării Strategiei”, serviciul de combatere a traficului de persoane este subdimensionat, niciunul dintre adăposturile pentru supravieţuitori nu era funcţional, legislaţia naţională este ambiguă în numeroase aspecte,, iar politicile de prevenire a traficului de persoane, în special în rândul minorilor, sunt ineficiente.

„În continuare numărul copiilor români exploataţi sexual, atât în ţară cât şi în străinătate, este în continuă creştere, în timp ce vârsta acestora scade tot mai mult. Raportul Comisiei Europene (pag. 33) arată că numărul copiilor români exploataţi în UE a crescut de 10 ori în ultimii 2 ani de raportare, iar o cercetare publicată de ECLER arată că vârsta copiilor exploataţi sexual este tot mai mică, începând de la 3 ani. Având în vedere menţiunile de mai sus, şi mai ales vulnerabilitatea ridicată a numărului mare de refugiaţi aflaţi în prezent pe teritoriul României, precum şi faptul că atât Ucraina cât şi România au grupări de criminalitate transfrontalieră foarte dezvoltate, ONG-urile semnatare solicită Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii să continue monitorizarea îndeaproape a Guvernului României, în vederea îmbunătăţirii standardelor naţionale de combatere a traficului de persoane şi de asistenţă a supravieţuitorilor”, se menţionează în finalul scrisorii.

Scrisoarea este semnat de reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale, printre care Asociaţia ANAIS, Asociaţia Copii pentru Viitor, Asociaţia pentru Cooperarea şi Dezvoltare Durabilă, Consiliul Naţional al Elevilor, Fundaţia Freedom House România, Geeks for Democracy, Societatea de Analize Feministe AnA şi Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO