Managerii estimează creşterea activităţii în industrie, construcţii, comerţ şi servicii

30 iun 2015 Autor: Emil Popescu

Managerii companiilor estimează pentru perioada iunie - august creşterea activităţii în toate sectoarele economice - industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +39%), urmată de fabricarea tutunului (sold conjunctural +36%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii se va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +18%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +12%), în timp ce în ceea ce priveşte preţurile se preconizează o relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

"În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere accentuată a activităţii economice (sold conjunctural +48%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +41%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -11%)", arată INS, într-un comunicat.

Şi cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.06.2015

 
Cuvinte cheie:
INS
, SONDAJ
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide