Eveniment

Marea Britanie va avea cea mai slabă creştere economică dintre toate ţările G20, mai puţin Rusia

Marea Britanie va avea cea mai slabă creştere...

Autor: Ştefan Stan

08.06.2022, 16:16 349

Creşterea economică în Marea Britanie se va opri anul viitor, doar Rusia, afectată de sancţiunile occidentale, va avea performanţe mai slabe în rândul principalelor economii din G20, a estimat miercuri OCDE, scrie FT. 

Prognoza organizaţiei cu sediul la Paris a evidenţiat efectele inflaţiei ridicate din Marea Britanie, care va continua să comprime veniturile gospodăriilor şi ale companiilor în 2023, alături de o nouă rundă de majorări de taxe, ca fiind principalele cauze ale slabei activităţi economice preconizate a ţării.

Previziunile subliniază dificultăţile cu care se va confrunta probabil în lunile următoare un prim-ministru slăbit, Boris Johnson, în timp ce încearcă să consolideze sprijinul în cadrul Partidului său Conservator, după ce a supravieţuit unui vot de neîncredere luni, şi să demonstreze că guvernul poate gestiona economia în mod eficient.

Vorbind despre slăbiciunile specifice ale economiei britanice în comparaţie cu alte ţări bogate, Laurence Boone, economistul şef al OCDE, a declarat că Marea Britanie este unică în a se lupta simultan cu o inflaţie ridicată, creşterea ratelor dobânzilor şi creşterea taxelor.

"Inflaţia este ridicată în comparaţie cu alte ţări OCDE din G20 ... asta este un lucru. Celălalt lucru este că există o înăsprire monetară rapidă, care, în mod evident, răspunde [inflaţiei], şi există o consolidare fiscală, care este cea mai mare din G7", a spus ea.

"Există sensibilitatea industriei prelucrătoare la lanţul global de aprovizionare şi, probabil, există şi un pic de Brexit [în explicarea performanţei slabe], deşi nu suntem cu adevărat capabili să disociem fiecare dintre aceşti factori în mod specific."

OCDE a prognozat că economia britanică va înregistra o creştere de 3,6% în 2022, deşi o mare parte din această creştere a reflectat recuperarea de la coronavirusul de la sfârşitul anului trecut.

Dar această creştere ar urma să scadă la zero anul viitor, pe măsură ce gospodăriile sunt tot mai presate. Inflaţia ar rămâne ridicată şi ar ajunge la o medie de 7,4% anul viitor, după ce a atins două cifre în cursul acestui an. OCDE a declarat că economia ar "stagna în 2023 din cauza cererii scăzute".

Ca răspuns la raportul OCDE, Trezoreria a declarat: "Recunoaştem că mulţi oameni vor fi îngrijoraţi de aceste previziuni", adăugând că "nu putem izola Marea Britanie de presiunile globale în întregime... . [dar] îi sprijinim pe oameni cu costul vieţii".

Trezoreria a lăsat să se înţeleagă că vor urma reduceri de taxe, lucru pe care OCDE a spus că ar trebui să îl pună în aplicare. "Guvernul ar trebui să ia în considerare încetinirea consolidării fiscale pentru a sprijini creşterea", a spus acesta.

Dar a subliniat, de asemenea, că există multe riscuri şi că majoritatea acestora ar înrăutăţi şi mai mult situaţia dacă s-ar materializa. "Răspândirea sancţiunilor economice şi preţurile la energie mai mari decât se aşteptau, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungeşte, precum şi o deteriorare a situaţiei sănătăţii publice din cauza noilor tulpini Covid sunt riscuri semnificative de scădere", se arată în raport.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO