Eveniment

Măsurile de relaxare: De la 500 la 5.000 de persoane la spectacole, dacă se atinge ţinta de vaccinare

Măsurile de relaxare: De la 500 la 5.000 de persoane la...

Autor: Laura Buciu

15.05.2021, 00:03 605

În funcţie de atingerea ţintelor de vaccinare, Guvernul a arată, în hotărârea adoptată vineri cum se poate ajunge de la spectacole cu 500 de spectatori, la 5.000 de spectatori, la 1 august. La fel creşte numărul persoanelor care pot participa la nunţi sau alte evenimente publice sau private.

Din 15 mai, activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 500 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, de la 1 iulie, cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, iar de la 1 august se propune ca activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 5.000 de persoane, cu participarea publicului fără limită de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi cu condiţia ca evenimentul să nu aibă o durată mai mare de 1 zi.

Din 15 mai masca de protecţie se va mai purta obligatoriu doar în staţiile pentru transportul în comun, pieţe, târguri şi zonele în care sunt desfăşurate mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfăşurării acestora, precum şi alte zone cu potenţial de aglomerare. Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs şi evoluţia situaţiei epidemiologice nu va indica o creştere accentuată a principalilor indicatori, se propune menţinerea portului măştii de protecţie, în spaţiile deschise, doar în pieţe, târguri, staţii pentru transportul în comun, alte zone cu potenţial de aglomerare. Din 1 august, dacă situaţia epidemiologică va avea o evoluţie favorabilă masca de protecţie ar mai puteta fi obligatorie doar în staţii pentru transportul în comun şi alte zone cu potenţial de aglomerare, urmând a fi reanalizată necesitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile deschise.

Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune interzicerea circulaţiei în interiorul localităţilor pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 8 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri. De la 1 iulie grupurile cresc la 10 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

Din 15 mai, potrivit HG, se propune organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Din 1 iulie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii deschise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Se propune menţinerea interdicţiei organizării de evenimente private, precum nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc. în spaţii deschise până la data de 31 mai, dar din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca organizarea de evenimente private, precum nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc. în spaţii deschise să se realizeze cu participarea a maxim 70 de persoane, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Din 1 iulie în funcţie de indicatori, numărul participanţilor poate creşte la maxim 100 de persoane, iar de la 1 august, la 150 de persoane.

„Organizatorul poate decide desfăşurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanţi în condiţiile în care capacitatea maximă a spaţiului permite asigurarea unei suprafeţe de minim 2 mp/persoană iar toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV- 2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, arată Hotărârea CNSU.

Se propune menţinerea suspendării activităţii târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor, până în 30 iunie. Din 1 iulie, însă, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea desfăşurării activităţii târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor.

Se propune menţinerea organizării de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane, până la data de 1 august, în condiţiile prelungirii stării de alertă. Din 1 august, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reevaluarea numărului maxim de persoane care pot participa la mitinguri şi demonstraţii, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, până la data de 31 iulie, dar, din 1 august, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs şi evoluţia situaţiei epidemiologice nu va indica o creştere accentuată a principalilor indicatori, se propune reanalizarea necesităţii portului măştii de protecţie în toate spaţiile închise.

Din 15 mai cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte sunt deschise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori. Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii închise cu participarea publicului până la 70/% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie. Din 1 iulie, spaţiul poate fi folosit la capacitatea maximă dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.

Din 15 mai se pot organiza şi desfăşura cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu participarea unui număr de maximum 50 de persoane în interior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanţare şi portul măştii de protecţie. Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curspot fi maximum 70 de persoane în interior, iar de la 1 iulie maximum 100 de persoane în interior, pentru ca numărul să crească la 150 de persoane, de la 1 august.

Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea organizării de conferinţe în spaţii închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea măsurilor de distanţare şi portul măştii de protecţie. De la 1 iulie, se poate ajunge la maximum 150 de persoane în interior, iar de la 1 august, la 300 de persoane.

Se propune menţinerea suspendării activităţii operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spaţii închise, până la 31 mai, dar, începând cu data de 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activităţii operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spaţii închise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Din 1 iulie, participarea poate fi de până la 70%, iar din 1 august se va putea folosi capacitatea maximă a spaţiului, cu condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Se propune menţinerea interdicţiei de organizare şi desfăşurare a competiţiilor sportive cu participarea publicului în spaţii închise, până la 31 mai, iar din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Din 15 mai, sălile de sport/fitness pot funcţiona cu până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană. Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană. De la 1 iulie s-ar putea folosi capacitatea maximă a spaţiului.

„Administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiţia ca toţi participanţii să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, asigurând o suprafaţă de 4 mp/persoană”, potrivit deciziei CNSU.

Piscinele în spaţii închise rămân cu activitatea suspendată până la 31 mai, Începând cu data de 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activităţii operatorilor economici care gestionează piscine în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din apacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Din 1 iulie s-ar putea folisi la capacitate maximă.

Barurile, restaurantele, cafenelele pot funcţiona în intervalul orar 5.00-24.00, în interiorul clădirilor, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, din 15 mai, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. De la 1 iunie, poate creşte până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, iar din 1 iulie, s-ar putea folosi capacitatea maximă a spaţiului.

„Administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiţia ca acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARS- CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, potrivit deciziei CNSU.

Unităţile de cazare din cadrul structurilor de primire păstează limita de cel mult 70% din capacitate, dar din poate creşte la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora. Limita s-ar putea elimina de la 1 iulie.

Cluburile şi discotecile rămân închise până pe 31 mai, dar, din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea desfăşurării activităţii în baruri, cluburi şi discoteci, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu condiţia ca acesta să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. De la 1 iulie se poate creşte la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, iar din 1 august, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea desfăşurării activităţii în baruri, cluburi şi discoteci, cu participarea publicului la capacitatea maximă a spaţiului, cu condiţia ca acesta să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Organizarea de evenimente private, precum nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.în spaţii închise este interzisă până la data de 31 mai. Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se propune organizarea de evenimente private în spaţii închise cu participarea a maxim 50 de persoane, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Limita va creşte la 70 de persoane la 1 iulie şi la 100 de persoane la 1 august, dacă se atinge ţinta de vaccinare.

Şi în acest caz, organizatorul poate decide desfăşurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanţi în condiţiile în care capacitatea maximă a spaţiului permite asigurarea unei suprafeţe de minim 2 mp/persoană şi cu condiţia ca aceştia să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV- 2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Sălile de jocuri de noroc sunt desshise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Din 1 iunie, dacă la nivel naţional se atinge ţinta de vaccinare pentru luna în curs, se poate creşte până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, iar de la 1 iulie s-ar putea atinge capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO