• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Eveniment

Medicii de familie acuză că sistemul informatic e în colaps total: Doctorii validează noaptea actele

Medicii de familie acuză că sistemul informatic e în colaps total: Doctorii validează noaptea actele

Autor: Roxana Din

11.06.2019, 17:33 153

Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relaţia dintre medicii de familie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pacienţi funcţionează cusincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcţionează, avertizează reprezentanţii medicilor de familie. 

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) avertizează, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că sistemul informatic pentru medicii de familie este în colaps total.

"Numărul şi complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depăşite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să îşi facă datoria.Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situaţii se răsfrâng în primul rând asupra pacienţilor prin prelungirea timpului de aşteptare. Disfuncţionalităţile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât şi în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, reţetă electronică) trebuie validate în termen de max 72 de ore însă au fost situaţii în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcţionat adunat 2-3 ore", se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), remis MEDIAFAX.

Mulţi dintre medicii de familie spun că se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă şi, dacă au noroc, reuşesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS.

Pentru că semnalele intense transmise în ultimii ani despre aceasta situaţie au rămas efectiv fără răspuns, medicii de familie au început luna trecută, pe 10 Mai, o monitorizare internă a sistemului. Practic, medicii au
acordat zilnic note funcţionării sistemului. "Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbuşit lamentabil
după o săptămână de la alegerile europarlamentare. Graficul prezentat anterior arată modul în care practicienii din cabinetele de medicină de familie percep calitatea şi funcţionalitatea sistemelor SIUI şi PIAS. Astăzi, exact la o lună de la lansarea monitorizării, sistemul SIUI a obţinut media 0,33", potrivit sursei citate.

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA) şi a fost implementat de HP Romania şi Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania; contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

Potrivit sursei citate, contractul de servicii privind implementarea prescripţiei electronice (SIPE), în valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România. În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanţa şi suportul tehnic pentru softul care integrează toate informaţiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI.

Până în acest moment nicio persoană şi nicio instituţie nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiţi banii publici în acest proiect, spun medicii.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026