Eveniment

Mesajul ZF: Echipaţi medicii cu măşti, combinezoane, aparate de testat. Manager de spital: „Sunt breşe de securitate masive în orice spital. Soluţia este testarea“

Mesajul ZF: Echipaţi medicii cu măşti, combinezoane,...

Autor: Georgiana Mihalache, Alexandra Cepăreanu

02.04.2020, 07:00 347

Toţi pacienţii din spitale şi personalul medical trebuie verificaţi şi testaţi pentru a opri răspândirea noului coronavirus la cadrele medicale, cei din linia întâi de luptă cu virusul. Peste 250 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, aceatea fiind primele victime ale lipsei de centralizare la nivelul Ministerului Sănătăţii. În mai multe spitale judeţene din ţară nu există echipamente de testare, iar probele sunt plimbate în alt judeţ pentru a fi testate. Spitalele se descurcă singure pentru a face rost de echipamente, cu bani de la Ministerul Sănătăţii sau din donaţii. Managerii de spitale se plâng de birocraţia şi sistemul achiziţiilor care îngreunează cumpărarea de aparate de testare. România a trecut de 2.400 de îmbolnăviri. Doar 26.600 de teste s-au făcut până în acest moment, la mai bine de o lună de la izbucnirea epidemiei, din 26 februarie. 357 de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, cele mai multe în Suceava (200) şi Bucureşti (60).

Spitalele judeţene, cele mai mari unităţi din judeţ, unităţi medicale cu peste 1.000 de paturi şi în care lucrează în medie 1.500 de cadre medicale, personal auxiliar, sunt fără apărare în lupta cu coronavirusul. În multe dintre aceste spitale lipsesc aparatele de testare care ar ajuta spitalul să ştie în cursul aceleiaşi zile dacă probele luate de la pacienţii suspecţi sunt pozitive sau negative la infecţia cu coronavirus.

„Noi am făcut un contract cu DSV în care noi le amenajăm un spaţiu, circuit de vestiare, având în vedere că virusul se poate transmite cu uşurinţă. Ei ne ajută să lucrăm aceste probe în colaborare cu oameni de la noi din spital. Sunt breşe de securitate masive în orice spital. Poate omul nu spune. Soluţia ar fi ca toată lumea care vine din străinătate să fie testată urgent, trebuia deja făcut acest lucru. Rezultatele vin greoi, în general peste 24 de ore durează“, a spus Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean Tulcea.

ZF a contactat mai multe spitale judeţene pentru a vedea dacă acestea au capacitatea de testare pentru pacienţii cu coronavirus. Ministerul Sănătăţii nu a răspuns până la momentul transmiterii ştirii care sunt spitalele unde se testează probele. Din calculele ZF, capacitatea de testare la nivel naţional nu depăşeşte 2.000 de teste pe zi. „Nu este niciun aparat deocamdată, suntem în curs de achiziţie, medicii sunt la Matei Balş la training. Pe ordonanţa de urgenţă nu s-a dat voie spitalelor să facă achiziţii directe. Numai autorităţile centrale şi instituţiile care au acţionar majoritar statul. În plus, acest aparat necesită nişte circuite funcţionale şi personal instruit, pe care nu-l aveam“, a spus şi Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean Vâlcea.

În acest context, situaţia de la Spitalul Judeţean Suceava, în care mai bine de 200 de cadre medicale sunt confirmate cu corona­virus şi circa 600 de pacienţi au virusul, adică un sfert din totalul de pacienţi confirmaţi din ţară, se poate replica. Primăria Suceava a semnat un contract de achiziţie de aparatură de testare în 26 martie, la trei zile după ce Spitalul Judeţean Suceava a înregistrat primul deces al unei paciente cu coronavirus.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva este închis începând din 30 martie timp de 14 zile, iar niciun pacient nu va fi internat sau externat în acest interval. La nivelul Spitalului Judeţean Deva au fost confirmate cu coronavirus 16 cadre medicale.

Diana Mârza, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Avem un aparat, dar nu este complet. Ce avem reprezintă 30% din tot aparatul. Mai trebuie să vină extractorul, două hote. Furnizorul a promis că le trimite mâine (2 aprilie -n.red.), iar acum a spus că vor veni luni. Am dat comandă de două extractoare, unul pentru noi şi unul pentru spitalul din Cluj. De săptămâna viitoare vrem să începem să testăm. Aparatul va putea face 500 de teste în 12 ore.  Acum trimitem recoltările la Cluj, iar de vineri a început DSP-ul să facă teste pentru noi. La Cluj se pot face 96 de teste pe zi. Noi vom putea face 48 de teste pe oră.  În medie, recoltăm probe pentru teste la aproximativ 20 de pacieţi pe zi. De la Cluj, rezultatele ajungeau în 6-7 zile, iar de la DPS, acum, ajung în o zi, două zile. Pacienţii sunt izolaţi în acest timp, aşa am rezistat până acum.

 

Cătălin Misarca, director medical Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov

Nu avem aparat PCR în spital. Probele se trimit la Spitalul de boli infecţioase Braşov. Până în prezent, nu au fost făcut teste personalului din spital.  Avem echipamente de protecţie. Deocamdată am primit prin DSU 300 de combinezoane, 300 ochelari.

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila

Nu avem testare PCR. Avem echipamente de protecţie cumpărate, primite, donate.

 

Gheorghe Carp, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea

Avem un aparat de testare. Pe zi facem între 30 şi 70 de teste pentru coronavirus la nivelul unităţii. Până la aflarea rezultatelor pacienţii sunt izolaţi. În spital lucrează 500 de cadre medicale, din care au fost testate 100 de persoane.  În acest moment avem la dispoziţie echipamente de protecţie pentru încă două săptămâni din stocurile spitalului, precum şi din partea Ministerului Sănătăţii (1%). Ministerul Sănătăţii ne poate ajuta cu furnizare de echipamente de protecţie, precum şi kituri pentru diagnosticare.

 

Livia Mihalache, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani

În acest moment spitalul nu are niciun aparat de testare PCR. Urmează să primim un aparat din donaţie/sponsorizare şi un aparat de la Ministerul Sănătăţii. Referitor la numărul de probe zilnice pentru testare şi timpul de primire a rezultatelor vă veţi adresa Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani. Probele pentru testare sunt trimise la Iaşi. Ministerul Sănătăţii asigură 90% din preţul de achiziţie al unui aparat de testare PCR. Ministerului Sănătăţii s-au solicitat aparatură pentru AţI, aparate de testare şi teste pentru depistarea infectării cu noul coronavirus, echipamente de protecţie, dezinfectanţi.

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău

În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău nu avem încă niciun aparat de testare PCR, s-a finalizat procedura de achiziţie, îl vom avea în unitate până pe data de 19 aprilie. Zilnic prelevăm în jur de cinci probe pentru testele de coronavirus pe care le trimitem spre prelucrare la Clinica de Boli Infecţioase Iaşi. Rezultatul ne parvine în 2-3 zile. Până la aflarea rezultatelor pacienţii rămân internaţi în saloanele de suspecţi de coronavirus.  Avem la dispoziţie echipamente medicale de protecţie necesare, dar în cantităţi din ce în ce mai reduse. Echipamentele, pentru care s-au făcut comenzi în valoare de peste 500.000 de euro şi au fost recepţionate în valoare de aproape 200.000 de euro în luna martie, sunt date în consum şi au fost achiziţionate pe SICAP doar din fonduri proprii. Până acum, Ministerul Sănătăţii ne-a finanţat achiziţia unui aparat de testare PCR, pentru care ne-a fost aprobată filă de buget în valoare de 403.000 de lei.

 

Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean Tulcea

Noi am făcut un contract cu DSV în care noi le amenajăm un spaţiu, circuit de vestiare, având în vedere că virusul se poate transmite cu uşurinţă. Ei ne ajută să lucrăm aceste probe în colaborare cu oameni de la noi din spital.

Personal care să fie pregătit în adevăratul sens al cuvântului trebuie să aibă un background de un an în meserie. Am iniţiat discuţiile de ceva vreme, dar lucrurile acestea durează. Nu putem realiza testele, astăzi (1 aprilie - n. red.) ne-au venit kiturile şi sper că la începutul săptămânii viitoare să putem realiza primele teste. Acum probele merg unde ne primeşte mai repede, în general Constanţa. Sunt breşe de securitate masive în orice spital. Poate omul nu spune. Soluţia r fi ca toată lumea care vine din străinătate să fie testată urgent, trebuia deja făcut acest lucru. Rezultatele vin greoi, în general peste 24 de ore durează.

 

Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu

Există un aparat instalat de curând, o linie, dar deocamdată este doar în probe. în câteva zile probabil va fi funcţional. Îl avem instalat. Conform procedurilor şi protocoalelor trebuie instalat, trebuie personal, făcute probe. Protocoalele au fost grăbite cât s-a putut.  Probele recoltate acum sunt trimise la alte centre în ţară. în moemntul în care va fi funcţional, vom putea face şi noi. Avem kituri de testare, au sosit.

 

Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean Vâlcea

Nu este niciun aparat deocamdată, suntem în curs de achiziţie, medicii sunt la Matei Balş la training. Pe ordonanţa de urgenţă nu s-a dat voie spitalelor să facă achiziţii directe. Numai autorităţile centrale şi instituţiile care au acţionar majoritar statul. În plus, acest aparat necesită nişte circuite funcţionale şi personal instruit, pe care nu-l aveam. Se fac probe în tot judeţul şi în spital la pacienţii care sunt suspecţi, se trimit la centrele autorizate, în diverse locuri, DSP se ocupă de preluarea şi transmiterea probelor. Pacienţii sunt în izolare, s-au făcut zone. Primesc medicaţie în funcţie de patologie, dar nu pot primi medicaţie pentru boală covid dacă nu e confirmare.

 

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 2.460 de persoane, cu 215 noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor, când erau 2.245, informează Grupul de comunicare strategică. În total, 252 de persoane au fost declarate vindecate şi externate. Până acum, 85 de  persoane diagnosticate cu coronavirus au murit. La ATI, în acest moment, sunt internaţi 57 de pacienţi, dintre care 34 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este deocamdată staţionară. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt peste 12.200 de persoane, iar alte 119.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Autorităţile au prelucrat până acum 26.600 de teste, faţă de  24.654 de teste prelucrate până ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO