Eveniment

MFP a trimis ZF un drept la replica, dar care nu contine nicio replica

14.01.2010, 23:06 50

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a trimis ieri catre ZF undrept la replica la articolul publicat pe 14 ianuarie cu titlul"Proiectele PPP, o enigma pentru autoritati: autostrazi de 4miliarde de euro sunt blocate in nesfarsite negocieri", in carearata care este cadrul legal prin care se desfasoara proiectelerealizate in parteneriat public-privat, fara a explica insa de cenu a fost semnat inca niciun astfel de contract ininfrastructura.

ZF a scris ieri ca trei proiecte de autostrazi cu o valoare depeste 4 mld. euro care urmeaza sa fie realizate in parteneriatpublic-privat (PPP) sunt blocate de ani de zile fie in faza depregatire a proiectului, fie in etapa de semnare acontractului.

Dreptul la replica cuprinde o insiruire de legi: Ordonanta34/2006 (care a fost mentionata si in articolul publicat de ZF),Hotararea Guvernului nr. 71/2007 pentru aprobarea normelor deaplicare a contractelor de concesiune de servicii si ordinulministrului finantelor publice din 2009 referitor la implementareaproiectelor de concesiune (despre care constructorii au spus caeste insuficient pentru a atrage investitorii).

MFP afirma ca denumirea de "parteneriat public-privat" (PPP)este un "concept folosit in Romania in sens generic pentrureprezentarea oricarei tranzactii care transfera responsabilitateagenerala pentru furnizarea unui serviciu public sau pentrurealizarea unei investitii cu scop comercial catre o companieprivata, in timp ce autoritatea publica competenta isi pastreazaresponsabilitatea politica, devenind partener la profit sipierderi".

Mesajul MFP nu contine insa nicio replica la vreo afirmatieaparuta in articol, fiind doar o insiruire de legi.

Totusi, MFP scoate la iveala un fapt interesant: in cadrul MFPexista inca din 2005 Unitatea Centrala pentru CoordonareaParteneriatului Public-Privat, care are printre atributii inclusivacordarea de asistenta de specialitate autoritatilor publice ceintentioneaza demararea unor astfel de proiecte.

Dar pana acum nu a fost semnat niciun contract PPP peinfrastructura, deci aceasta Unitate de patru ani nu a avut cecoordona in infrastructura.

MFP mai afirma in "dreptul la replica" faptul ca sustineimplementarea proiectelor de interes public in regim PPP carereprezinta o prioritate a Guvernului mentionata expres in Programulde guvernare 2009-2012, in mod specific pentru domeniileinfrastructura de justitie (cap. IV), sanatate (cap. VI), tineretsi sport (cap. X), turism (XI) si infrastructura de transport (cap.XII).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO