Eveniment

Micii producători: “Dacă ne scot afară, marfa va ingheţa şi o putem arunca”

Micii producători: “Dacă ne scot afară, marfa va ingheţa şi o putem arunca”

Autor: Raisa Humeniuc

08.11.2020, 14:00 46

Comercianţii din pieţele din Cluj sunt îngrijoraţi de soluţiile găsite de guvern. Producătorii se pregătesc să iasă cu marfa în stradă şi nu înţeleg de ce legea se aplică doar în cazul lor. Chiar dacă nu s-au găsit focare de infecţie cu COVID, începând de luni pieţele agroalimentare se închid.

Producătorii şi comercianţii din pieţele din Cluj se simt neîndreptăţiti şi nu înţeleg de ce supermarketurile pot funcţiona normal, dar pieţele nu.

Când va veni frigul şi marfa va îngheţa, o pot arunca în Someş, spune Ioan Rus, producător de cartofi. În acelaşi timp vârstnicii care obişnuiesc să meargă zilnic la piaţa spun că autorităţile nu s-au gândit deloc la ei. Nu se pot deplasa prea departe pentru cumpărături şi în condiţiile astea vor face foamea.

“Soluţia pe care ei au găsit-o îi una prin care ei ne scot afară la temperaturi scăzute, marfa fiind perisabilă şi nu îi una palpabilă în ceea ce priveşte comerciantul. Ce se întâmplă?! în momentul în care clientul vine şi pune mâna pe marfă şi îţi spune că e îngheţată, automat în scurt timp te va forţa să îţi închizi afacerea. Drepturile omului sunt încălcate. Nu văd diferenţa dintre un supermarket şi o piaţă agroalimentară, adică nu mai e comunism, oameni buni”, spune Lucian Dodea, comerciant.

“Eu anul acesta am o producţie undeva la 200 de tone, dar aşa ne pot termina foarte uşor pe noi. Ne trebuie numai trei luni să ne închidă şi campania de primăvară o să o facă guvernul. O să cultive ei, că asta e interesul. Supermarketurile pot să rămână deschise. Aici intră 100 de oameni într-o zi, în supermarket de la 1000 de oameni în sus. Legea nu e pentru toată lumea, e pentru câţiva. Vorbesc de pieţe volante. La pieţele volante locurile sunt limitate. Eventual mă duc la piaţa volantă să arunc marfa în Someş sau ce să fac? Că şi acolo îngheaţă că tot în aer liber e”, adaugă Ioan Rus.

AFACERI DE LA ZERO