Eveniment

Mihai Grigoroiu îl consilia "direct" pe Mihai Stan pentru accesarea de fonduri europene

Mihai Grigoroiu îl consilia "direct" pe Mihai Stan pentru accesarea de fonduri europene

Autor: Catalin Lupasteanu, Livia Ispas

02.11.2012, 16:47 1998

Procurorii DIICOT arată în referatul prin care cer instanţei arestarea preventivă a 33 de persoane acuzate înşelăciune şi spălare de bani, document obţinut de MEDIAFAX, că Mihai Stan, unul dintre liderii grupării infracţionale, era consiliat de Mihai Grigoroiu, angajat la Ministerul Economiei, în legătură cu procedurile pe care trebuie să le îndeplinească pentru accesarea de fonduri europene.

"Din cercetările efectuate a mai rezultat că gruparea condusă de Mihai Stan nu urmăreşte doar prejudicierea băncilor prin obţinerea de credite în baza unor acte false, ci are în vedere şi alte mijloace de obţinere ilicită de venituri", notează procurorii în documentul citat.

Potrivit referatului procurorilor, Mihai Stan s-a "bucurat" de sprijinul şi complicitatea a trei angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), unul dintre ei consiliindu-l în mod direct pe Stan.

"În acest sens, acesta (Mihai Stan, n.r.) încearcă obţinerea de finanţări din fonduri europene prin intermediul a trei societăţi comerciale pe care le controlează, depunând la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri dosare de finanţare. În acest sens, el beneficiază de sprijinul şi complicitatea numiţilor Mihai Grigoroiu, Andrei Mihail Atanasiu şi Cătălin Ionuţ Roşu, toţi trei angajaţi ai Ministerului în diferite funcţii. Inculpatul Mihai Grigoroiu îl consiliază în mod direct pe suspectul Mihai Stan cu privire la paşii ce trebuie urmaţi pentru obţinerea fondurilor şi întocmirea documentelor", se arată în documentul citat.

DIICOT a precizat că prin societatea de consultanţă unde Grigoroiu a fost angajat s-au depus trei dosare de finanţare din fondurile europene de către firme controlate de Mihai Stan.

"Din cercetările efectuate a rezultat că prin societatea de consultanţă unde suspectul Mihai Grigoroiu a avut calitatea de angajat au fost depuse trei dosare de finanţare, respectiv pentru societatea Ancuţa, Alram Servinvest şi Eurotrading Invest, societăţi controlate de Mihai Stan... Acestea vizează acelaşi tip de finaţare", se mai arată în documentul citat.

Mihai Stan - care nu a fost găsit la domiciliu când au descins, joi, anchetatorii - este acuzat de DIICOT că în perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanţii celor trei societăţi comerciale "să prezinte şi să folosească documente şi declaraţii false faţă de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene (pntru partea de finanţare de 90 la sută din fonduri europene)", precum şi fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanţare de zece la sută.

Totodată, Mihai Stan ar folosit în raport de băncile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank şi Garanti Bank înscrisuri sub semnătură privată (situaţii financiare şi bilanţuri contabile) şi înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală şi acte de identitate), "în scopul producerii de consecinţe juridice cu ocazia negocierii, încheierii şi executării unor contracte de creditare cu unităţi bancare din România", arată DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci şi Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.

Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, şi fostul general DIE Florian Dragoş Diaconescu, iar Aurel Şaramet va fi cercetat în libertate în dosarul de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Cele 33 de persoane reţinute vor fi prezentate vineri instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

La audieri au fost duse, joi, o sută de persoane, între care Aurel Şaramet şi angajaţi din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca , vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu.

Aurel Şaramet a fost suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent în funcţia de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Cătălin Ionuţ Roşu este auditor, iar Andrei Atanasiu era expert în Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activităţii celor trei în funcţiile ocupate.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Liderul grupării infracţionale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, scrie presa locală, şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false.

Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla "Tene", iar din grupul său infracţional ar face parte, printre alţii, fraţii Moga, şi ei cu notorietate în judeţul Călăraşi, potrivit unor surse judiciare. Unul dintre fraţii Moga este finul lui Ruse, conform aceloraşi surse.

AFACERI DE LA ZERO