Eveniment

Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR: Băncile trebuie să flexibilizeze condiţiile de acordare a creditelor, pentru asigurarea capitalului de lucru al companiilor

Mihai Ionescu: Băncile au făcut profit bun pe seama statului. Şi acum vor ca statul să preia şi toate riscurile. Dar riscul trebuie să fie al tuturor.

Mihai Ionescu: Băncile au făcut profit bun pe seama statului. Şi acum vor ca statul să preia şi toate riscurile. Dar riscul trebuie să fie al tuturor.

Autor: Iulian Anghel

25.03.2020, 00:07 816

Criza pe care o traver­săm va avea efecte atât asupra exporturilor, cât şi a importurilor. La nivel macro, exporturile şi importurile vor suferi pentru că 60% din exporturile Româ­niei se bazează pe importuri de completare. În plus, fluxul de marfă import/export este îngreunat de noile condiţii de tranzit (controale, verificări) fapt ce creează blocaje, cu influenţe asupra valorii finale a mărfii, explică Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

La nivel micro, fiecare dintre companiile de import/export va trebui să se confrunte cu realitatea că puterea de cumpărare va scă­dea, în urma re­ducerii ve­ni­turilor populaţiei (si­tuaţie deter­mi­na­tă de şomajul teh­nic, de închiderea unor afaceri), cu impact asupra cererii interne care se va reduce. Prin urmare şi cererea pentru importuri se va reduce. „Vor fi multe probleme, la nivel financiar. Multe firme vor pierde contracte şi vor avea încasări mai mici“, spune Mihai Ionescu. În plus, arată el, în lipsa lichidităţilor, vor apărea din ce în ce mai multe cereri de amânare la plată, fapt ce va crea noi blocaje.

Aici rolul central ar fi trebuit să revină băncilor care să asigure, prin credite, capitalul de lucru al com­paniilor. Însă băncile, spune preşe­dintele ANEIR, „nu s-au acomodat la situaţia pe care o parcurge astăzi societatea românească“.

„Toţi (bancherii – n.red.) vor garanţii peste garanţii, fără să fie mai flexibili. Ei nu-şi dau seama că economia României este în criză. Ţin la profiturile lor uriaşe. Eu nu spun că băncile trebuie să piardă, dar este nevoie, în situaţia de faţă, de mai multă flexibilitate. România este în criză. Este o problemă care se amplifică, chiar dacă statul vine cu înlesniri“, arată Mihai Ionescu.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă prin care plafonul de garantare a creditelor acordate IMM-urilor a fost majorat la 5 md. lei (cu posibilitatea extinderii acestuia la 10 şi apoi 15 miliarde de lei), iar noile credite astfel acordate vor avea dobânda subvenţionată.

Dar, preşedintele ANEIR observă că, pentru a beneficia de garanţia statului, trebuie să îndeplineşti condiţii pe care, în situaţia de astăzi, multe companii nu le mai pot îndeplini. De aceea, băncile trebuie să flexibilizeze condiţiile de acordare a creditelor, spune Mihai Ionescu.

„Băncile au făcut profit bun pe seama statului. Şi acum vor ca statul să preia şi toate riscurile. Dar riscul trebuie să fie al tuturor. Bancherii nu pun în balanţă situaţia angajatorului care îşi riscă afacerea, ci doar propria lor politică ce vizează profitul. BNR a redus dobânda-cheie, a redus plafonul rezervelor minime obligatorii. Dar, dincolo de declaraţii, băncile nu au făcut vreun pas spre flexibilizarea condiţiilor de acordare a creditelor pentru asigurarea capitalului de lucru al companiilor“, spune reprezentantul exportatorilor şi al importatorilor din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO