Eveniment

Ministerul Fondurilor Europene şi Fondul European de Investiţii vor acorda 59 de mil. euro în instrumente financiare pentru IMM-uri

Ministerul Fondurilor Europene şi Fondul European de...
20.09.2016, 18:01 191

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) şi Fondul European de Investiţii (FEI) au semnat Acordul de Finanţare pentru crearea Fondului-de-fonduri pentru Competitivitate, destinat îmbunătăţirii accesului la finanţare sub formă de capital de risc şi credite pentru firmele inovative din România, prin acordarea a 59 de mil. euro în instrumentelor financiare pentru IMM-uri, potrivit unui anunţ al ministerului.

Astfel, instrumentele financiare din cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC), în valoare de 59,3 milioane euro, răspund nevoii de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) care se confruntă cu un risc crescut de creditare atunci când apelează la credite bancare. Soluţiile oferite de Fondul-de-fonduri sunt fondurile de investiţii pentru antreprenoriat (40 milioane euro) şi instrumentul de creditare cu dobândă subvenţionată şi partajarea riscului (19,3 milioane euro), disponibile prin intermediul unor instituţii financiare.

„Pregătirea instrumentelor financiare pentru competitivitate reprezintă un pas important pentru viitor. Trebuie să ne gândim încă de pe acum la trecerea la următoarea etapă, în care fondurile UE vor reprezenta mai mult instrumente financiare decât granturi”, a declarat Cristian GHINEA, ministrul Fondurilor Europene.

Semnarea Acordului constituie o continuare a iniţiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), cu finanţare din POS CCE 2007-2013, prin care au fost create trei instrumente financiare (garanţie de portofoliu, credite cu dobândă subvenţionată şi partajarea riscului, capital de risc). Prin bugetul JEREMIE de 225 milioane euro s-au acordat până în prezent 6.000 de credite şi investiţii pentru IMM în valoare totală de 600 milioane euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO