Eveniment

Ministerul Sănătăţii, despre primele teste pentru COVID-19 produse în România: Nu avem achiziţii programate pentru acestea

Ministerul Sănătăţii, despre primele teste pentru COVID-19 produse în România: Nu avem achiziţii programate pentru acestea

Autor: Georgiana Mihalache

24.08.2020, 00:05 4234

„Nu sunt programe de decontare pentru ele. Poate într-o fază următoare.“

Testele de anticorpi la infecţia cu noul coronavirus produse în România de firma Sintofarm nu vor ajunge deocamdată în laboratoarele de stat, pentru că acolo se testează în acest moment doar probe prin metoda PCR, care diagnostichează pre­zenţa activă a virusului, potrivit reprezentanţilor ministerului Sănătăţii.

„Deocamdată nu există achiziţii organizate pentru testele acestea. Noi deocamdată testăm Real Time PCR, acestea(produse în România - n.red.) sunt teste rapide pentru anticorpi. Probabil că într-o altă fază vor fi şi acestea luate în considerare. Deocamdată se testează Real Time PCR pentru a se vedea transmiterea comunitară. Programul naţional încă nu decontează testele rapide pentru anticorpi. Acest lucru probabil va fi într-o fază următoare, când deja o parte din populaţie dezvoltă aceşti anticorpi, adică a trecut prin boală“, a spus pentru ZF Oana Grigore, purtător de cuvânt al ministerului Sănătăţii.

RomLab SRL şi Sintofarm SA, două companii locale care activează în domeniul distribuţiei şi fabricării de produse medicale, dezinfectanţi, medicamente, au anunţat că pot începe să producă 50.000 de teste pentru detectarea anticorpilor la infecţia cu Covid-19 în România, în fabrica Sintofarm din Bucureşti.

Reprezentanţii companiei RomLab nu au dorit să facă publică valoarea investiţiei în linia de fabricaţie şi au menţionat că investitorii sunt din Statele Unite.

Întrebată de ZF dacă testele au început să fie distribuite, Ioana Sima, directorul general al RomLab SRL a spus că testele se află în fabricaţie şi aşteaptă solicitări din partea statului sau a operatorilor privaţi. Preţul de producător al unui test este de 10-15 euro.

Testele se fac prin prelevarea de sânge intravenos, astfel că testarea trebuie să se desfăşoare într-un laborator specializat. Conform producătorilor, rezultatul vine în 5 minute, iar acurateţea este de 96,6%.

 
 
AFACERI DE LA ZERO